Σαν σήμερα…

Βράδυ 6ης Δεκεμβρίου 2008 και η Ελλάδα μαθαίνει ότι ένας 15χρονος μαθητής ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος είναι νεκρός μετά από επεισόδια με Αστυνομικούς στα Εξάρχεια.

Λίγες ώρες αργότερα, αρχίζει να ξετυλίγεται η υπόθεση όπου φαίνεται ότι ο Ειδικός Φρουρός ο 37χρονος Επαμεινώνδας Κορκονέας συνοδευόμενος από τον συνάδελφο του Βασίλη Σαραλιώτη και παρά τις οδηγίες που είχαν λάβει, επέστρεψαν στα Εξάρχεια μετά από φραστικό επεισόδιο που είχαν με ομάδα νεαρών και ο Επαμεινώνδας Κορκονέας έβγαλε όπλο και πυροβόλησε 3 φορές με τον 15χρονο να πέφτει ακαριαία νεκρός στην συμβολή των οδών Τζαβέλα και Μεσολογγίου.

Αμέσως μετά, οι 2 Ειδικοί Φρουροί ενημέρωσαν την υπηρεσία τους για το συμβάν, αναφέροντας ότι δέχθηκαν επίθεση με πέτρες και μπουκάλια από τους νεαρούς.

Οι 2 Εδικοί Φρουροί συνελήφθησαν και τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, όπως και ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Εξαρχείων, στην δύναμη των οποίων ανήκαν.

Στην κατάθεση του, ο δράστης υποστήριξε ότι πυροβόλησε 3 φορές, 2 στον αέρα και 1 στο έδαφος.

Οι αυτόπτες μάρτυρες, όμως, τον διέψευσαν, καθώς κατέθεσαν ότι πυροβόλησε κατευθείαν προς την πλευρά των νεαρών και μάλιστα χωρίς να προκληθούν…

Η υπόθεση αρχίζει να παίρνει διαστάσεις και ο Υπουργός Εσωτερικών  τότε και σήμερα Πρόεδρος Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο Υφυπουργός Παναγιώτης Χηνοφώτης υπέβαλαν για λόγους ευθιξίας τις παραιτήσεις τους στον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή που δεν τις κάνει αποδεκτές…

Ανακοινώσεις για το συμβάν εξέδωσαν και τα πολιτικά κόμματα, που απέδωσαν ευθύνες στην κυβέρνηση Καραμανλή. Από την πλευρά της, η Εισαγγελία Αθηνών άσκησε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση και παράνομη οπλοχρησία σε βάρος του Επαμεινώνδα Κορκονέα και για απλή συνέργεια στον Βασίλη Σαραλιώτη.

Την επόμενη ημέρα, ξεσπά κύμα αγανάκτησης πανελλαδικής εμβέλειας, που οδήγησε σε πρωτοφανούς έντασης ταραχές, κυρίως στην Αθήνα, ενώ η υπόθεση πήρε διεθνείς διαστάσεις και σε πολλές μεγαλουπόλεις του κόσμου διοργανώθηκαν εκδηλώσεις αλληλεγγύης και συμπαράστασης.

Για τις επόμενες ημέρες μέχρι 10 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκαν μεγάλες πορείες διαμαρτυρίας στην Αθήνα και σε πολλές πόλεις της χώρας, όπου σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια και μεγάλες καταστροφές σε δημόσια κτίρια, τράπεζες, εμπορικά καταστήματα, μνημεία και αυτοκίνητα.

Οι αναλυτές απέδωσαν την νεανική εξέγερση στο αίσθημα απελπισίας που διακατείχε τη νέα γενιά, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της ραγδαία αυξανόμενης νεανικής ανεργίας, αλλά και στην ανικανότητα της ιθύνουσας τάξης να τους εμπνεύσει, λόγω σκανδάλων και διαφθοράς.