Ήταν 1 Δεκεμβρίου 1955 και έμελλε να είναι μια ημερομηνία ορόσημο για την ισότητα.
Μια μοδίστρα, η Ρόζα Παρκς στην πόλη Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα στην «καρδιά» του Αμερικάνικου νότου, που ήταν γνωστός για τις ρατσιστικές του προκαταλήψεις, αρνείται να σηκωθεί από το κάθισμά της στο λεωφορείο για να καθίσει ένας λευκός και συλλαμβάνεται.
Στα λεωφορεία της πόλης οι μπροστινές θέσεις προορίζονταν για τους λευκούς επιβάτες, ενώ στο πίσω μέρος μπορούσαν να κάθονται οι μαύροι εφόσον υπήρχαν κενές θέσεις…
Η Ρόζα Παρκς δεν ήταν όμως μια τυχαία επιβάτιδα, αλλά Μέλος της τοπικής οργάνωσης για τα πολιτικά δικαιώματα των μαύρων, που άρπαξαν την ευκαιρία να αναδείξουν το θέμα.
Με επικεφαλής τον Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ, ξεκίνησαν γενικευμένο μποϋκοτάζ των συγκοινωνιών της πόλης, προκαλώντας τεράστιες οικονομικές ζημιές στην Δημοτική Αρχή.
Οι διαμαρτυρόμενοι, με την βοήθεια και πολλών λευκών κατοίκων, οργάνωσαν εναλλακτικό σύστημα συγκοινωνιών με τα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα.
Η αντίδραση των λευκών ήταν βίαια και η «Κου Κλουξ Κλαν», πυρπόλησε το σπίτι του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Η ενέργεια αυτή όμως προκάλεσε παναμερικανικό ενδιαφέρον.
Ο διαχωρισμός λευκών και μαύρων στα λεωφορεία έφτασε μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, το οποίο με απόφασή του στις 13 Νοεμβρίου 1956 ακύρωσε τον συγκεκριμένο κανονισμό της πολιτείας της Αλαμπάμα..