Σαν σήμερα…

Ήταν 29 Νοεμβρίου 1964 και για πρώτη φορά μετά από 22 χρόνια, διοργανώθηκε από το επίσημο Ελληνικό κράτος ο εορτασμός στον Γοργοπόταμο, της επετείου από την ανατίναξη της γέφυρας που θεωρήθηκε κορυφαία αντιστασιακή πράξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η τελετή στον Γοργοπόταμο κυλούσε ομαλά, μέχρι του σημείου που πολλοί από τους παρευρισκόμενους άρχισαν να διαμαρτύρονται, επειδή δεν επετράπη στις αντιστασιακές οργανώσεις να καταθέσουν στεφάνια. Στη συνέχεια, το πλήθος, που προερχόταν κυρίως από την Αριστερά, αποδοκίμασε την κυβερνητική αντιπροσωπεία υπό τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Μιχάλη Παπακωνσταντίνου. Ακολούθησε πανδαιμόνιο, διακοπή της τελετής και αποχώρηση των επισήμων.

Στην 1.22 το μεσημέρι, ακούστηκε μια ισχυρότατη έκρηξη στο χώρο του συγκεντρωμένου πλήθους, που σκόρπισε το θάνατο και τον πανικό.

Κάποιος είχε πατήσει μια νάρκη κατά προσωπικού, με αποτέλεσμα 13 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και περισσότεροι από 45 να τραυματισθούν.

Επικράτησε σύγχυση και πανικός καθώς κάποιοι από το πλήθος νόμισαν ότι ακούστηκαν πυροβολισμοί. Στράφηκαν με άγριες διαθέσεις κατά των ανδρών της Χωροφυλακής, νομίζοντας ότι αυτοί πυροβόλησαν.

Τελικά, επικράτησε σύνεση και αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.

Το επίσημο πόρισμα από τις έρευνες που ακολούθησαν υιοθέτησε την εκδοχή του ατυχήματος από παλιά νάρκη που είχε τοποθετηθεί εκεί το 1947 και δεν είχε απομακρυνθεί κατά την εκκαθάριση της περιοχής 10 χρόνια αργότερα. Το πόρισμα αμφισβητήθηκε από την Αριστερά, η οποία, όμως, προτίμησε να χαμηλώσει τους τόνους για να μην οξύνει περαιτέρω την κατάσταση.

Από τα επεισόδια κατά των αστυνομικών που ακολούθησαν την έκρηξη συνελήφθησαν 18 άτομα Αρκετοί από τους κατηγορουμένους προφυλακίστηκαν μέχρι την έναρξη της δίκης.

Το δικαστήριο εξέδωσε την ετυμηγορία και καταδίκασε τους 12 σε ποινές φυλακίσεως έως 3 χρόνια και αθώωσε τους 6 ενώ οι καταδικασθέντες άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι.