Ήταν 21 Οκτωβρίου του 1992 όταν ο Αντώνης Σαμαράς, ανακοίνωνε την παραίτησή του από Βουλευτής της Ν.Δ. μετά την διαφωνία του με την Κυβέρνηση Μητσοτάκη στο «Σκοπιανό» και το 1993 ίδρυσε την «Πολιτική Άνοιξη» στην οποία παρέμεινε πρόεδρος ως το 2004.
Ήταν μάλιστα τέτοια η ρήξη μεταξύ Αντώνη Σαμαρά και Κων/νου Μητσοτάκη που σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει ο κ. Σαμαράς ένα χρόνο μετά την αποχώρησή του από την κυβέρνηση της ΝΔ, είχε δηλώσει ότι «δεν θα επιστρέψω, στη Ν.Δ. και αν ακόμη αλλάξουν οι πολιτικές συνθήκες, έστω και αν με καλέσουν για να γίνω ο «αρχηγός» της»…
Με το σύνθημα «Ελλάς – Ελλάς – Αντώνης Σαμαράς», που έκτοτε τον ακολουθεί, οι υποστηρικτές του υποδέχονται στις 30 Ιουνίου 1993 την ίδρυση ενός νέου πολιτικού κόμματος με την επωνυμία Πολιτική Άνοιξη.
Στην ΠΟΛΑΝ συσπειρώνονται νέοι πολιτικοί, όπως ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Ανδρέας Λεντάκης από την Αριστερά, ο Άκης Γεροντόπουλος, ο Δημήτρης Σταμάτης (Θεσσαλονίκης) και ο Δημήτρης Σταμάτης (Αιτωλοακαρνανίας).
Την υποστήριξή του στο νέο κόμμα εξέφρασε με γραπτή δήλωση του ο νομπελίστας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης, που θεωρείται ο εμπνευστής του ονόματος.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου του 1993, δύο βουλευτές της ΝΔ προσχωρούν στην Πολιτική Άνοιξη, αλλά διατηρούν τη βουλευτική τους έδρα ως ανεξάρτητοι, πρώτα ο Στέφανος Στεφανόπουλος, βουλευτής Ηλείας, και μετά ο Γιώργος Συμπιλίδης, βουλευτής Κιλκίς.
Έτσι, η Ν.Δ. θα απολέσει την «δεδηλωμένη», έχοντας μόνο 150 έδρες στην κοινοβουλευτική της ομάδα.
Ο Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης προκηρύσσει πρόωρες εκλογές για τον Οκτώβριο 1993, τις οποίες θα χάσει από τον Ανδρέα Παπανδρέου.
Ο Αντώνης Σαμαράς στιγματίζεται ως «προδότης», αφού οι «Μητσοτακικοί» του χρεώνουν την πτώση της Κυβέρνησης.