Ήταν 20 Νοεμβρίου 1979 όταν πολυεθνική ομάδα Μουσουλμάνων άρτια εξοπλισμένων κατέλαβε το Τέμενος της Μέκκας, ζητώντας την εκθρόνιση του Βασιλιά Σαούντ από την εξουσία της Σαουδικής Αραβίας.
Οι εισβολείς υπολογίζονται γύρω στους 500, κατάγονται από χώρες όπως η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ και είναι.
Νωρίς το πρωί, δεκάδες χιλιάδες πιστών είχαν συγκεντρωθεί στη Μέκκα, για να γιορτάσουν την Πρωτοχρονιά του Μουσουλμανικού έτους 1400 και οι εισβολείς ορμούν στον χώρο, αφού προηγουμένως σκοτώνουν τους φύλακες.
Καταλαμβάνουν το χώρο, κλειδώνουν τις πύλες και κρατούν ως ομήρους χιλιάδες πιστούς.
Η Σαουδική Αραβία κατηγορεί το Ιράν ότι κρύβεται πίσω από την επίθεση και «στοχοποιείται» ο Αγιατολάχ Χομεϊνί που μετρά λίγους μήνες στην εξουσία και είναι ανεπιθύμητος και για την Δύση.
Ο ηγέτης των εισβολέων διακηρύσσει ότι o κουνιάδος του είναι ο απεσταλμένος του Αλλάχ που έχει έλθει στη γη πριν από την Ημέρα της Κρίσεως για να απαλλάξει τον κόσμο από το κακό. Ζητά από την Σαουδική Αραβία, την επιστροφή στις ρίζες του Ισλάμ, την καταδίκη της Δύσης, την απέλαση των αλλοδαπών και τον τερματισμό της εκπαίδευσης των γυναικών.
Ο Βασιλιάς Σαούντ θέλει από την πρώτη στιγμή να επέμβει στρατιωτικά αλλά σύμφωνα με την Μουσουλμανική παράδοση, δεν μπορεί κάποιος να οπλοφορεί στον ιερό χώρο της Μέκκας.
Το πρόβλημα λύνεται με την έκδοση «φετφάς» από τον θρησκευτικό ηγέτη της χώρας για να πραγματοποιηθεί η ένοπλη επιχείρηση και αμέσως σχεδιάστηκε η επέμβαση με Πακιστανική και Γαλλική βοήθεια και με την βοήθεια επίσης του πατέρα του Οσάμα Μπιν Λάντεν που είχε ανακαινίσει το Τέμενος και έθεσε στη διάθεση των Αρχών τα σχέδια του χώρου.
Στις 4 Δεκεμβρίου, 15 μέρες αργότερα η επιχείρηση καταλήγει σε «λουτρό αίματος».
Οι απώλειες για τους εισβολείς ανήλθαν σε 117 νεκρούς και απροσδιόριστο αριθμό τραυματιών. Οι κυβερνητικές δυνάμεις είχαν 127 νεκρούς και 451 τραυματίες και αφού νωρίτερα οι εισβολείς άφησαν ελεύθερους τους όμηρους προσκυνητές.
Πάντως η Δύση αμφισβήτησε τα επίσημα στοιχεία, θεωρώντας ότι ο αριθμός των θυμάτων ήταν πολύ μεγαλύτερος.
Οι Σαουδάραβες συνέλαβαν 63 από τους εισβολείς και η δίκη τους έγινε με συνοπτικές διαδικασίες δεν διαπιστώθηκε ανάμιξη του Ιράν.
Στις 9 Ιανουαρίου 1980 άπαντες οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι, καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν δι’ απαγχονισμού.
Το όλο γεγονός αυτό αποτέλεσε έναν από τους γενεσιουργούς λόγους της «Αλ Κάιντα» και πηγή έμπνευσης για τον ηγέτης της Οσάμα Μπιν Λάντεν.