Ήταν 1η Νοεμβρίου του 1968 όταν έφυγε από την ζωή σε ηλικία 80 ετών στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο αποκαλούμενος και ως «Γέρος της Δημοκρατίας».
Η κηδεία του, αποτέλεσε την μεγαλύτερη αντιδικτατορική διαδήλωση που υπολογίζεται ότι συμμετείχαν 300.000 άνθρωποι.
Γεννήθηκε στο Καλέντζι Αχαΐας και σπούδασε Νομικά στην Αθήνα και πολιτικές επιστήμες στο Βερολίνο.
Το 1915 διορίστηκε Νομάρχης Λέσβου και στην συνέχεια ανέλαβε διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Ελευθέριου Βενιζέλου.
Πρωτοστάτησε στην έκπτωση του Βασιλιά Κωνσταντίνου και εναντιώθηκε στο δικτατορικό καθεστώς του στρατηγού Πάγκαλου.
Το 1930, όταν ο Βενιζέλος επέστρεψε στην εξουσία, ο Γεώργιος Παπανδρέου διορίστηκε υπουργός Παιδείας και προχώρησε στην αναμόρφωση του εκπαιδευτικού συστήματος.
Το 1935 ίδρυσε το «Δημοκρατικό κόμμα», το οποίο αργότερα μετονομάστηκε σε «Δημοκρατικό Σοσιαλιστικό».
Εξαιτίας της αντιστασιακής του δράσης, το 1942 συνελήφθη και φυλακίστηκε.
Το 1944 κατέφυγε στη Μέση Ανατολή για να οργανώσει το συνέδριο του Λιβάνου, όπου αποφασίστηκε ο σχηματισμός κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας υπό την προεδρία του, και αμέσως μετά την απελευθέρωση της χώρας επέστρεψε στην Ελλάδα.
Το 1961 αναγνωρίστηκε αρχηγός της «Ένωσης Κέντρου» και στις εκλογές εξασφάλισε το 1/3 των εδρών της Βουλής, αλλά δεν αναγνώρισε το κύρος του αποτελέσματος και κήρυξε τον «ανένδοτο» στην ΕΡΕ του Κωνσταντίνου Καραμανλή και το 1963 κέρδισε τις εκλογές με σχετική πλειοψηφία.
Τον Φεβρουάριο του 1964, με την «Ένωση Κέντρου» να λαμβάνει το 53% των ψήφων, αλλά τον Ιούλιο του 1965, ανατρέπεται με αποστασία και με την επιβολή της Χούντας το 1967 τέθηκε σε περιορισμό στο σπίτι του στο «Καστρί» όπου ένα χρόνο μετά έφυγε από την ζωή.
Discussion about this post