Ψάχνουν το «φάρμακο» κατά του καρκίνου μέσω της …διατροφής

Μια νέα μελέτη που ακόμη είναι σε προκαταρκτικό στάδιο, ενισχύει προηγούμενες έρευνες σύμφωνα με τις οποίες θα μπορούσε η διατροφή να είναι καθοριστικής σημασίας για την θεραπεία του καρκίνου.

Η μελέτη, δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature» και δείχνει ότι ο δραστικός περιορισμός αμινοξέος (μεθειονίνης) το οποίο βρίσκεται κυρίως στο κόκκινο κρέας και τα αυγά, αύξησε την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας και της ακτινοθεραπείας στα ποντίκια, επιβραδύνοντας την ανάπτυξη των όγκων.

Είναι ωστόσο πάρα πολύ νωρίς ακόμη για να εξαχθούν συμπεράσματα για τον άνθρωπο. Η ομάδα των ερευνητών, περιόρισε την πρόσληψη στα ποντίκια του αμινοξέος που είναι απαραίτητο για την λειτουργία του οργανισμού αλλά λαμβάνεται μόνο μέσω της τροφής, επειδή το σώμα δεν την παράγει από μόνο του. Το αμινοξύ αυτό χρησιμοποιείται επίσης από τα καρκινικά κύτταρα για να αναπτυχθούν.

Σε ένα πρώτο βήμα για να επεκτείνουν την μελέτη τους και στον άνθρωπο, οι ερευνητές χορήγησαν την μεθειονίνη σε 6 υγιείς ανθρώπους επί 3 εβδομάδες. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι επιπτώσεις στον μεταβολισμό τους ήταν παρόμοιες με εκείνες που παρατηρήθηκαν στα ποντίκια, κάτι που ενισχύει την υπόθεση ότι μια τέτοια διατροφή θα μπορούσε να έχει κάποια επίπτωση και σε ορισμένους όγκους στον άνθρωπο.