Προβλήματα με τις πληρωμές των επιδοτήσεων και αποζημιώσεων αγροτών και κτηνοτρόφων

Σοβαρά προβλήματα παρατηρούνται με τις πληρωμές των επιδοτήσεων και αποζημιώσεων αγροτών και κτηνοτρόφων λόγω των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί και πρόσφατα με το «Μέτρο 22» που αφορά την έκτακτη προσωρινή στήριξη από τις επιπτώσεις της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Επικρατεί σύγχυση με τις ημερομηνίες πληρωμών των επιδοτήσεων, βιολογικά και για αγροπεριβαλλοντικά προγράμματα και ο αγροτικός κόσμος της χώρας, βρίσκεται σε απόγνωση.

Στους παραγωγούς, καταβλήθηκαν  μερικώς ποσά από τις ενισχύσεις όπως της προκαταβολής και εξόφλησης της βασικής ενίσχυσης για το έτος 2022, για το πρασίνισμα, για τους αγρότες νεαρής ηλικίας, για την εξισωτική αποζημίωση, καθώς και τα ποσά από το Εθνικό Απόθεμα.

Χιλιάδες αγρότες ακόμη δεν έχουν πληρωθεί, ενώ χιλιάδες κτηνοτρόφοι δεν έλαβαν την πολυπόθητη ενίσχυση ζωοτροφών.
Τα Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων δεν ξέρουν πώς να βοηθήσουν τους παραγωγούς, ενώ η μεταφορά του ΟΣΔΕ στην ψηφιακή πλατφόρμα που αποτυπώνονται οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις και τα αιτήματα για επιδοτήσεις των παράγωγων, εμφανίζεται προβληματική και οι προσπάθειες των παραγωγών να επικοινωνήσουν με τον ΟΠΕΚΕΠΕ ή με την εταιρεία που έχει αναλάβει το λογισμικό της πλατφόρμας, αποβαίνουν άκαρπες καθώς είναι προφανές ότι υπάρχουν τεχνικά λάθη, με χαρακτηριστικό την πρόσφατη ενίσχυση ζωοτροφών, όπου χιλιάδες κτηνοτρόφοι δικαιούχοι της ενίσχυσης παρουσιάζονται στην πλατφόρμα ως απορριπτέοι, ενώ απλήρωτοι είναι και οι κτηνοτρόφοι του προγράμματος των αυτόχθονων φυλών.

Το Εθνικό Απόθεμα μοιράστηκε με λάθη, ενώ διαδικασίες όπως της αποσφαλμάτωσης, που τέτοια εποχή συνήθως ολοκληρωνόταν έχουν «βαλτώσει» και οι μεταβιβάσεις δικαιωμάτων ακόμη δεν έχουν δοθεί την ώρα που οι παραγωγοί έχουν προγραμματισμένες πληρωμές και χωρίς χρήματα δεν μπορούν να υλοποιήσουν τον προγραμματισμό τους.

Ταυτόχρονα, οι συνθήκες που επιφέρει η νέα ΚΑΠ 2023-2027, απαιτεί εκπαίδευση και πολύμηνη προετοιμασία και ο αγροτικός κόσμος δεν γνωρίζει ούτε τα βασικά αφού δεν υπάρχουν ενημερωτικές δράσεις.