Προβλέπει ακόμη και επιστροφή της Ελλάδας στα … capital controls

Εφιαλτική πρόβλεψη από τον Οίκο Αξιολόγησης «Fitch» που προβλέπει ακόμα και επιστροφή capital controls για την Ελλάδα…

Ο Οίκος μπορεί να αναφέρει πως «έχει γίνει πρόοδος στην Ελλάδα», τονίζει ωστόσο ότι παραμένει ο δημοσιονομικός κίνδυνος αφενός από τις δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά των συνταξιούχων και των δημοσίων υπαλλήλων αφετέρου από το τραπεζικό σύστημα.

Η έκθεση του Οίκου αναφέρει πως «οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι το υπέρογκο δημόσιο χρέος, τα κόκκινα δάνεια, η χαμηλή ανάπτυξη της οικονομίας, αλλά και η δυσκολία προσέλκυσης επενδύσεων και υλοποίησης των ιδιωτικοποιήσεων», χαρακτηρίζει ως «θετικά» τα 2 σχέδια που έχουν προτείνει ΤΧΣ και ΤτΕ για τα κόκκινα δάνεια αλλά επισημαίνει πως «μπορεί να κρύβουν κινδύνους και εάν εφαρμοστούν τα οφέλη τους θα φανούν μακροπρόθεσμα».

Ο Οίκος Αξιολόγησης για την δικαστική δικαίωση συνταξιούχων και δημοσίων υπαλλήλων για τα αναδρομικά, επισημαίνει ότι « αναμένεται να έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις. Μάλιστα αυτές δεν μπορούν για την ώρα να εκτιμηθούν. Γι αυτό και υπάρχει κίνδυνος εάν η οικονομική προσαρμογή εκτροχιαστεί, να επέλθει χρηματοπιστωτική αστάθεια και παραμείνει ανοικτό το ενδεχόμενο επιβολής αυστηρότερων κεφαλαιακών ελέγχων».

Σύμφωνα με την εκτίμηση του Οίκου, η Ελληνική οικονομία θα «τρέξει» με ρυθμούς 2,3% το 2019 και 2,2% το 2020, ενώ έως το τέλος του 2040 το δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί στο 111% του ΑΕΠ.

Ως εκ τούτου, υποθέτει την χρήση από το απόθεμα ρευστότητας (2,4% του ΑΕΠ) την περίοδο 2019-2020 και καμία χρήση κατόπιν.

Εκτιμά επίσης ότι την περίοδο 2019-2023 η χώρα θα έχει έσοδα ύψους 300 εκ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις.