Πρόταση για την μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

Κοινή πρόταση κατέθεσε ο Υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας με τους Ομολόγους του από Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία και Ρουμανία, για την μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, στο Συμβούλιο των Ευρωπαίων Υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες.

Οι 5 Υπουργοί παρουσίασαν την πρότασή τους στο Συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε με βασικό θέμα την εξέλιξη της διεθνούς ενεργειακής κρίσης και την λήψη μέτρων για την προστασία των καταναλωτών από τις μεγάλες ανατιμήσεις στο κόστος ενέργειας.

Η πρόταση προβλέπει αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου η τιμή που πληρώνουν οι καταναλωτές να αντανακλά το πραγματικό κόστος του ενεργειακού μείγματος και το πραγματικό κόστος παραγωγής.

Οι 5 χώρες πρότειναν, επίσης, να ξεκινήσει άμεσα ενδελεχής αξιολόγηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με την συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Οι Υπουργοί των 5 κρατών-μελών ζητούν αλλαγές και στην αγορά φυσικού αερίου. Όπως υπογράμμισαν, «οι υποδομές αποθήκευσης φυσικού αερίου μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και στην αντιστάθμιση ελλείψεων στην παροχή φυσικού αερίου σε ανταγωνιστικές τιμές».

Ο κ. Σκρέκας επισήμανε σε δηλώσεις του ότι «Πέρα από τα μέτρα που ήδη έχουμε λάβει, έως σήμερα, σε Εθνικό επίπεδο για την προστασία όλων των νοικοκυριών από τις αυξήσεις των τιμών στην ενέργεια, είμαστε αποφασισμένοι να παρέμβουμε καθοριστικά για την εξεύρεση κοινών Ευρωπαϊκών λύσεων σε ένα ζήτημα που αφορά όλα τα κράτη – μέλη.

Με τους ομολόγους μου από την Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Ρουμανία, καταθέσαμε κοινή πρόταση για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, προκειμένου να στηρίξουμε την κοινωνία απέναντι στις μεγάλες ανατιμήσεις στο κόστος ενέργειας.

Η ανάληψη δράσης σε κεντρικό Ευρωπαϊκό επίπεδο είναι επιβεβλημένη για να προστατέψουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, αλλά και την Ευρωπαϊκή ΄΄Πράσινη Συμφωνία΄΄ που αποτελεί τον Οδικό Χάρτη για την εκπλήρωση του στόχου της Ευρώπης να γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το
2050».