ΠΡΟΣΤΙΜΑ ύψους 206.500 ευρώ επιβλήθηκαν από το Υπουργείο Ανάπτυξης σε 6 επιχειρήσεις στην Περιφέρεια Κρήτης (3 στο Ηράκλειο και 3 στο Ρέθυμνο) έπειτα από στοχευμένους ελέγχους που διενεργήθηκαν από την Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ).
Εντοπίστηκαν, κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν συνολικά 23.897 τεμάχια απομιμητικών προϊόντων.
Τα απομιμητικά προϊόντα έφεραν σήματα διεθνών οίκων και πωλούνταν σε πολύ υψηλές τιμές, όπως τα γνήσια.
Σημαντική ήταν η συνεργασία της ΔΙΜΕΑ με την ΕΛ.ΑΣ., την Ελεγκτική Υπηρεσία Τελωνείων Κρήτης (Ε.Λ.Υ.Τ.) και την Κινητή Ομάδα Ελέγχου Κρήτης (Κ.Ο.Ε.). Οι έλεγχοι της ΔΙΜΕΑ συνεχίζονται σε όλη την επικράτεια.
Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Οι εντατικοί έλεγχοι για την προστασία των καταναλωτών συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και σε όλα τα επίπεδα. Όποιος αγνοεί την καταναλωτική νομοθεσία, τιμωρείται. Η ΔΙΜΕΑ συνεχίζει τους ελέγχους σε όλη την ελληνική επικράτεια με σκοπό τον εντοπισμό εμπορικών παραβατικών συμπεριφορών και την πάταξη του αθέμιτου ανταγωνισμού. Η προστασία της υγιούς επιχειρηματικότητας είναι θέμα υψηλής προτεραιότητας για το Υπουργείο Ανάπτυξης».
Πρόστιμα του Υπουργείου Ανάπτυξης σε 3 εισπρακτικές εταιρείες
Διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 790.000 ευρώ σε 3 Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις επέβαλε το Υπουργείο Ανάπτυξης για παραβίαση της Νομοθεσίας, κατόπιν εξέτασης καταγγελιών στη Γενική Διεύθυνση Αγοράς και Προστασίας Καταναλωτή της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου.
Συγκεκριμένα:
Α. Πρόστιμα συνολικού ύψους 330.000 ευρώ σε εφαρμογή της παρ. 1 του άρθρου 10 του Ν. 3758/2009, περί ενημέρωσης οφειλετών για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις γιατί:
-
Ανέθετε σε εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών την ενημέρωση δανειοληπτών για ληξιπρόθεσμη οφειλή τους που είχε ήδη εξοφληθεί,
-
Ανέθετε σε εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών την ενημέρωση δανειοληπτών για ληξιπρόθεσμη οφειλή τους ενώ οι οφειλέτες είχαν υποβάλει αίτηση κήρυξης πτώχευσης που είχε γίνει αποδεκτή από το δικαστήριο,
-
Ενημέρωνε δανειολήπτες περί ύπαρξης ληξιπρόθεσμης οφειλής, σε περιπτώσεις που είτε ο δανειολήπτης κατέβαλε προσηκόντως τις δόσεις του δανείου είτε είχε υπαχθεί στις ευεργετικές διατάξεις του ν.3869/2010 τηρώντας τη δικαστική ρύθμιση.
Β. Πρόστιμο ύψους 280.000 ευρώ σε εφαρμογή του άρθρου 13α του Ν. 2251/1994, για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές έναντι των δανειοληπτών στο πλαίσιο της διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις για:
-
Αδικαιολόγητη καθυστέρηση ελέγχου της εξουσιοδότησης των νόμιμων εκπροσώπων των οφειλετών και της διαδικασίας εξεύρεσης λύσης ρύθμισης της οφειλής τους.
-
Αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην επεξεργασία αιτημάτων των δανειοληπτών που αφορούν σε εξέταση αιτήματος ρύθμισης της οφειλής τους και έκδοσης βεβαίωσης υπολοίπου οφειλής.
-
Δυσχέρεια στην επικοινωνία των δανειοληπτών με την εταιρεία στο πλαίσιο διαχείρισης των οφειλών τους.
Γ. Πρόστιμο ύψους 180.000 ευρώ σε εφαρμογή του άρθρου 13α του Ν. 2251/1994, για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές έναντι των δανειοληπτών στο πλαίσιο της διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις για:
-
Μη ορθή ενημέρωση για το υπόλοιπο των οφειλών του δανειολήπτη με σκοπό την ολική εξόφληση εκ μέρους του, καθώς και αδικαιολόγητη καθυστέρηση ανταπόκρισης σε αίτημά του σχετικά με την έκδοση βεβαίωσης εξόφλησης των δανειακών υποχρεώσεών του.
-
Αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην υλοποίηση αιτήματος δανειολήπτη περί αντιλογισμού ποσού που είχε κατατεθεί εκ παραδρομής.
-
Αδικαιολόγητη καθυστέρηση ανταπόκρισης σε αίτημα δανειολήπτη σχετικά με την αποστολή του υπολοίπου του δανείου ενταγμένου στον Ν. 3869/2010.