Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο 2ος συχνότερα εμφανιζόμενος καρκίνος μετά τον καρκίνο του δέρματος.
Σύμφωνα με μελέτες της «American Cancer Society», 1 στους 7 άνδρες θα αναπτύξει καρκίνο του προστάτη σε κάποιο σημείο της ζωής του και το 11% αυτών που θα προσβληθούν θα πεθάνουν από αυτό.
Αυτά τα ποσοστά κάνουν απαραίτητες τις εκτεταμένες έρευνες για τον συγκεκριμένο καρκίνο.
Πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο Zhejiang της Κίνας, ανέλυσε τα αποτελέσματα 10 ερευνών και ανέδειξε τις σημαντικές δράσεις του καρότου ενάντια στον καρκίνο του προστάτη.
Τα δεδομένα που αναλύθηκαν ανέδειξαν ότι έχει μεγάλη σημασία η συχνότητα πρόσληψης καρότου. Βρήκαν ότι οι άνδρες που έτρωγαν καρότο τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα είχαν κατά 18% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της ασθένειας.
Πολλά από τα οφέλη στην υγεία που συνδέονται με το καρότο, αποδίδονται στα καροτενοειδή που περιέχει. Δύο από αυτά τα πανίσχυρα συστατικά, η β-καροτένη και το λυκοπένιο διαθέτουν αντικαρκινικές ιδιότητες.
Οι ερευνητές δήλωσαν στην «Daily Mail» που δημοσίευσε τα αποτελέσματα της έρευνας ότι «διαπιστώσαμε σημαντικά μειωμένο ποσοστά κινδύνου ανάπτυξης της ασθένειας που σχετίζεται με την υψηλή πρόσληψη καρότων. Αρκετοί μηχανισμοί θα μπορούσαν να εξηγήσουν την συσχέτιση της κατανάλωσης καρότων με την μείωση αυτού του κινδύνου, αλλά θα χρειαστούν περισσότερες στοχευμένες έρευνες για να επιβεβαιώσουν τα ευρήματά μας».
Από την άλλη πλευρά ο Dr. Iain Frame του ιδρύματος Prostate Cancer UK δηλώνει ότι «η έρευνα δεν τεκμηριώνει ύπαρξη αιτίου-αιτιατού στην σχέση πρόσληψης καρότων και μείωσης του κινδύνου, καθώς υπάρχουν πολλά λαχανικά που παρέχουν τα ίδια οφέλη, και δεν μπορούμε να πούμε ότι το συγκεκριμένο λαχανικό είναι καλύτερο από άλλα».
Σε κάθε περίπτωση μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά συμπεριλαμβανομένων των καρότων, παρέχει σημαντικά οφέλη στην πρόληψη του καρκίνου.