Προς ενεργειακή αυτονομία το «Μουσείο Τσιτσάνη»

Σε ενεργειακή αναβάθμιση και μείωση κόστους για το «Μουσείο Τσιτσάνη» προχωρά ο Δήμος Τρικκαίων.

Στο «Μουσείο Τσιτσάνη» ουσιαστικά προωθούνται η ενεργειακή αυτονομία και πρόσθετες δράσεις, που θα το καθιστούν «πράσινο».

Συγκεκριμένα, η ενεργειακή αυτονομία (δηλαδή η κάλυψη των αναγκών του σε ρεύμα) συνίσταται σε εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος στο διοικητήριο και στο κεντρικό κτίριο.

Το φωτοβολταϊκό αυτό σύστημα θα συνδεθεί με το δίκτυο της ΔΕΗ, μέσω του ειδικού προγράμματος ενεργειακού συμψηφισμού «Netmetering» του ΔΕΔΔΗΕ, με σκοπό την κάλυψη του συνόλου των ηλεκτρικών φορτίων του Μουσείου.

Έτσι, οι περίπου 205 κιλοβατώρες που καταναλώνει ημερησίως το Μουσείο (στα 2 κτίσματα), θα συμψηφίζονται με αυτές που θα παράγονται από το φωτοβολταϊκό σύστημα, οδηγώντας στην πολύ μεγάλη μείωση των ηλεκτρικών χρεώσεων και στην ενεργειακή του αυτονόμηση.

Η διοίκηση του Μουσείου προωθεί πλήθος δράσεων, όπως ανακύκλωση και προγράμματα εκπαίδευσης Μαθητών, πρόγραμμα μείωσης των πλαστικών μπουκαλιών και πρόγραμμα χρήσης αποκλειστικά ανακυκλωμένου χαρτιού για τις δράσεις του μουσείου.

Όπως δηλώνει ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Κέντρου Έρευνας – Μουσείο Τσιτσάνη, Μιχάλης Λάππας, «προχωρούμε δυναμικά στην νέα εποχή, προκειμένου να καταστήσουμε το ΄΄Μουσείο Τσιτσάνη΄΄, το πρώτο ΄΄πράσινο΄΄ μουσείο στην χώρα».