Προετοίμασαν το …έδαφος και …αποσύρθηκε ανακοίνωση

Θα δοθούν σήμερα …υποσχέσεις για επιπλέον Σχολές στα Τρίκαλα στο πλαίσιο του νέου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Και ενώ Εκπρόσωποι Φορέων του Νομού μαζί με αυτούς και οι 3 Βουλευτές Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ θα συναντηθούν σήμερα το μεσημέρι στο Υπουργείο Παιδείας με τον Υπουργό Κώστα Γαβρόγλου, οι 3 Βουλευτές, προετοίμασαν το …έδαφος με χθεσινή συνάντηση με τον κ. Γαβρόγλου, μεταφέροντας το κλίμα που επικρατεί στον Νομό Τρικάλων σε βάρος της Κυβέρνησης με αφορμή τον χωροταξικό σχεδιασμό Σχολών του νέου Πανεπιστημίου.

Όπως ανακοινώθηκε από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων (στις 6.41 χθες το απόγευμα) «Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν προτάσεις για την ίδρυση ενός αγγλόφωνου Τμήματος Διεθνών Αθλητικών Σπουδών και ενός Ινστιτούτου Φαρμακευτικών Φυτών, επιπλέον του Ινστιτούτου Κινησιολογίας, η ίδρυση του οποίου έχει ήδη προβλεφθεί στο σχέδιο νόμου.

Ο Υπουργός δεσμεύτηκε για τη χρηματοδότηση αναρριχητικής πίστας στη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, ενώ οι βουλευτές παρουσίασαν πρόταση για την ίδρυση τμήματος Φαρμακευτικής την οποία ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι θα θέσει υπόψιν των πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας προκειμένου να εξετασθεί στο πλαίσιο του μακροπρόθεσμου προγραμματισμού του Ιδρύματος.

Τέλος, έγινε αναφορά σε πρόταση του Δήμου Τρικκαίων για το αίτημα σχετικά με τον υπερυπολογιστή και συμφωνήθηκε το θέμα να συζητηθεί λεπτομερώς σε συνάντηση του Υπουργού με τον Δήμαρχο της πόλης».

Νωρίτερα αυτής της ανακοίνωσης (στη 1.30 το μεσημέρι) είχε προηγηθεί άλλη σε πιο «αδιάλλακτη γραμμή» από την Ν.Ε. Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ και η οποία με τίτλο «Απολύτως θετικό το πρόσημο της θεσμικής συνέργειας ανάμεσα στα δύο Θεσσαλικά ακαδημαϊκά Ιδρύματα», ανέφερε τα εξής:

«Η συνένωση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με το ΤΕΙ Θεσσαλίας και η νέα ακαδημαϊκή αρχιτεκτονική που δημιουργείται αναμένεται να αποτελέσει έναν από τους βασικούς αναπτυξιακούς πυλώνες για ολόκληρη την περιοχή. Σε εκ διαμέτρου αντίθετη ακαδημαϊκή φιλοσοφία με το μνημονιακό σχέδιο “Αθηνά”, η δημιουργία του νέου μεγάλου πανεπιστημιακού πόλου, με τα καινοτόμα ακαδημαϊκά αντικείμενα, αναμένεται να εντάξει την Θεσσαλία στον παγκόσμιο ερευνητικό χάρτη. Τα πτυχία των νέων επιστημόνων θα έχουν πλέον διεθνή αναγνώριση, ερευνητική προοπτική και φυσικά επαγγελματική απασχόληση με οριοθετημένα επαγγελματικά δικαιώματα. Την ίδια στιγμή, το νέο μεγάλο Πανεπιστήμιο θα θεραπεύει επιστήμες σε σύγχρονες υποδομές, χωρίς κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό και θα πορευτεί σε όλες τις θεσσαλικές πόλεις δημιουργώντας αυτό που στην διεθνή ορολογία ονομάζεται “κρίσιμη ακαδημαϊκή μάζα”, δηλαδή ισχυρούς πόλους επιστήμης και έρευνας.

Πολλοί έσπευσαν να ασκήσουν κριτική σε αυτή τη νέα προσπάθεια, όπως έγινε άλλωστε και στην περίπτωση των νέων Πανεπιστημίων στη Δυτική Αττική, στην Ήπειρο και το Ιόνιο. Η προέλευση αυτής της κριτικής εντοπίζεται κυρίως σε εκείνους που επί της εποχής του σχεδίου “Αθηνά” έμεναν άφωνοι μπροστά στον ακαδημαϊκό Αρμαγεδώνα του μνημονίου. Κάποιοι άλλοι, επίσης, με διάθεση μικροπολιτικού τοπικισμού, τοποθετήθηκαν στον εκτενή διάλογο γύρω από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με όρους επικοινωνιακού λαϊκισμού. Από τα συλλαλητήρια χωρίς συμμετέχοντες, μέχρι τις “καθόδους” στα κεντρικά των Αθηνών, διάφοροι παράγοντες προσπάθησαν να αποκομίσουν δημοσιότητα, χωρίς να ενδιαφερθούν για ακαδημαϊκά επιχειρήματα, προοπτικές, ποιοτικές αναβαθμίσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων διαφοροποιείται από την λογική του “κάθε πόλη και σχολή, κάθε χωριό και τμήμα” και στηρίζει ξεκάθαρα την νέα ακαδημαϊκή αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Τα νέα παιδιά που έρχονται να σπουδάσουν στο νέο μεγάλο αυτό Πανεπιστήμιο δεν εκλαμβάνονται ως καταναλωτές ταχυφαγείων, ούτε ως ενοικιαστές ακινήτων. Είναι φοιτητές, ακαδημαϊκοί πολίτες με στόχους και με όνειρα και αυτά τα όνειρα το νέο Πανεπιστήμιο θα φροντίσει να τα κάνει πραγματικότητα».

Μετά από αυτή την ανακοίνωση, υπήρξε …απόσυρσή της και ακολούθησε η νέα που και σε αντίθεση με την πολιτική φιλοσοφία της πρώτης ανακοίνωσης ερχόταν και «παράθυρο» ελπίδας έδινε στον Νομό Τρικάλων σε μια προφανέστερη τακτική «να πέσουν οι τόνοι» της αντιπαράθεσης στο θέμα των Σχολών του νέου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας…