Το ημερολόγιο έδειχνε 13 Σεπτεμβρίου 1986 και ο Εγκέλαδος έδινε εμφάνιση στην Καλαμάτα με 6,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.
Η σεισμική δόνηση ήταν φονική, αφήνοντας πίσω μεταξύ άλλων 35 νεκρούς σε εκείνο το τραγικό απόγευμα του Σαββάτου.
Ο σεισμός «χτύπησε» την πόλη στις 8.20 το βράδυ σπέρνοντας τον τρόμο και τον πανικό και βυθίζοντας την πόλη στο σκοτάδι.
Οι εικόνες, έδειχναν πόλη βομβαρδισμένη, με το ιστορικό κέντρο της πόλης να ισοπεδώνεται καθώς τα περισσότερα σπίτια εκεί ήταν παλιά και 13.440 σπίτια, δηλαδή το 70% των κτιρίων κρίθηκαν ακατάλληλα…
Πολύς κόσμος είχε κατακλύσει το λιμάνι πριν τον σεισμό, καθώς εγκαινιαζόταν η ακτοπλοϊκή σύνδεση Καλαμάτας-Κρήτης και πολλοί θεώρησαν ότι το γεγονός αυτό έσωσε κόσμο καθώς εκείνη την ώρα δεν βρίσκονταν στα σπίτια τους.
Οι επόμενες ημέρες ήταν τραγικές για την Καλαμάτα ενώ ο ισχυρός μετασεισμός που ακολούθησε την Δευτέρα με 5,6 ρίχτερ αποτελείωσε ότι είχε αφήσει ο πρώτος μεγάλος.
Οι φήμες για νέο ακόμα μεγαλύτερο σεισμό ήταν έντονες και η πόλη άδειασε, καθώς όσοι είχαν τη δυνατότητα έφυγαν στα χωριά τους, ενώ η Καλαμάτα θύμιζε πόλη «φάντασμα».
Ο χειμώνας που ακολούθησε ήταν δύσκολος μέσα στις σκηνές που είχαν παραχωρηθεί σε όσους δεν είχαν σπίτι και ιδιαίτερα βαρύς καθώς χιόνισε. Αλλά και τα επόμενα χρόνια η Καλαμάτα προσπαθούσε να βρει τους ρυθμούς της, να φτιάξει τις υποδομές της, καθώς οι περισσότερες Υπηρεσίες και τα σχολεία στεγάζονταν σε λυόμενα για αρκετά χρόνια, όπως και πολλοί κάτοικοι έμεναν σε καταυλισμούς λυομένων, έως ότου αποκατασταθούν τα σπίτια τους.
Ο φονικός σεισμός της Καλαμάτας, έδωσε την ευκαιρία στην πόλη να ξαναχτιστεί με βάση τον αυστηρό αντισεισμικό κανονισμό και να επεκταθεί.