Ποτέ ιστορικά η κεντρική πλατεία των Τρικάλων δεν αποτέλεσε σημείο αναφοράς

Πολύ φαγούρα στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας αλλά και αυτής της Εθνικής Αντίστασης.

Εντάξει, η αισθητική είναι κάτι το προσωπικό και εξαρτάται από τις προσλαμβάνουσες του καθενός. Άλλωστε, δεν είμαστε κλώνοι, ανεξάρτητα άτομα είμαστε, ο καθένας με το δικό του αισθητικό και αισθησιακό DNA.

Με βάση αυτό, μπορώ να κατανοήσω τις όποιες διορθωτικές παρατηρήσεις, αδυνατώ όμως να κατανοήσω την ολοκληρωτική σχεδόν απόρριψη της αρχιτεκτονικής μελέτης.

Θα δικαιολογείτο μια τέτοια αντίδραση, εάν επρόκειτο για την ιστορική και πολιτιστική αλλοίωση ενός χώρου, με μπόλικο συσσωρευμένο ιστορικό και πολιτιστικό φορτίο.

Ιστορικά, ποτέ η κεντρική πλατεία δεν αποτέλεσε σημείο αναφοράς. Κανένα σημαδιακό ιστορικό και πολιτιστικό γεγονός δεν έλαβε χώρα σε αυτήν.

Το μόνο ιστορικό της στοιχείο, το πρώτο όνομά της ως πλατεία Κουμουνδούρου, το οποίο προφανώς εδόθη τιμής ένεκεν στον μεγάλο πολιτικό ,επειδή ως Πρωθυπουργός της Ελλάδος στο συνέδριο του Βερολίνου το 1878 ανέτρεψε την δυσμενή για την Ελλάδα Ρωσοτουρκική συνθήκη του Αγίου Στεφάνου που δημιουργούσε την μεγάλη Βουλγαρία, πετυχαίνοντας την προσάρτηση της Θεσσαλίας και συνεπώς και των Τρικάλων στην Ελλάδα, της αφαιρέθηκε στο βωμό των κάθε φορά πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Ήταν το ισχυρότερο ιστορικό στοιχείο που διέθετε, καθώς παρέπεμπε στο ιστορικό της προσάρτησης της πόλεως στην Ελλάδα. Ούτε καν διασκεδαστικό στέκι υπήρξε για κάποιο διάστημα. Ποτέ οι Τρικαλινοί και οι Τρικαλινές δεν λέγανε ,πάμε πλατεία, όπως λένε πάμε Ασκληπιού.

Η κεντρική πλατεία ήταν πάντα ένας χώρος φτωχός και λιτός. Χωρίς κάτι το ιδιαίτερο. Η μόνη της προίκα διαχρονικά ήταν 3-4 παγκάκια και 5-6 δένδρα. Τι το εμβληματικά ιστορικό και πολιτιστικό διαθέτει αυτή η πλατεία που αποξηλώνεται και αποκαθηλώνεται; Ας μας το πούνε, να το διατηρήσουμε.

Τα διάφορα μνημεία ιστορικών μορφών που βρίσκονται διάσπαρτα διατηρούνται, απλώς αλλάζουν θέση.

Μόνιμη επωδός των Τρικαλινών δεκαετίες τώρα ήτο. Μα είναι κεντρική πλατεία αυτή μιας σύγχρονης πόλης; Δίκαιο είχαν και έχουν. Η θέα και η όψη τόσο της κεντρικής πλατείας όσο και αυτή της Εθνικής Αντίστασης παραπέμπουν σε Αλβανούπολη. Τώρα; Τώρα που κάτι πάει να αλλάξει ,όχι έτσι, όχι αλλιώς, όχι μαγαλλιώς.

Εντάξει, δεν φιλοδοξούμε να αντιγράψουμε τους κρεμαστούς κήπους της Βαβυλώνας. Μια ανακαίνιση και κάποιον εμπλουτισμό βρε αδερφέ των συγκεκριμένων χώρων επιχειρούμε. Να προσθέσουμε αυτό το κάτι τις που τους έλειπε για να τους κάνει λίγο πιο ιδιαίτερους και λίγο πιο αξιοπρόσεκτους. Να μην είναι απλά ένας χώρος διέλευσης και εκεί να τελειώνουν όλα.

Με την παρέμβασή του στις δύο αυτές πλατείες, ο Δήμος, υλοποιεί όχι απλά μια επιθυμία αλλά μια απαίτηση πολλών δεκαετιών των Τρικαλινών.

Επειδή όμως στην ζωή όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος , έτσι και με την συγκεκριμένη παρέμβαση, το ίδιο θα συμβεί. Σιμά κοντά τα Γιάννενα.

Με την ολοκλήρωσή της, ο πλέον αντικειμενικός κριτής, οι Τρικαλινές και οι Τρικαλινοί,θα αποφανθούν ποιος έχει δίκιο και ποιος όχι.

Ας κάνουμε λίγη υπομονή.

Αποστόλης Παππάς

Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Τρικκαίων