Πολιτικό χάος στην Βρετανία με την παραίτηση της Λιζ Τρας

British Prime Minister Liz Truss announces her resignation, outside Number 10 Downing Street, London, Britain October 20, 2022. REUTERS/Toby Melville

Με μια λιτή δήλωση έξω από την «Ντάουνινγκ Στριτ», η νεοεκλεγείσα Πρωθυπουργός Λιζ Τρας, ανακοίνωσε την παραίτηση της. Λέγοντας «Δεν μπορώ να εκπληρώσω την εντολή για την οποία εξελέγη από τα Μέλη των Τόρις και παραιτούμαι».

H ίδια τόνισε πως ανέλαβε τα καθήκοντά της σε μια εποχή «μεγάλης οικονομικής και διεθνούς αστάθειας» και έγινε η Πρωθυπουργός με τη μικρότερη θητεία στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Επιτροπής 1922 Sir Graham Brady και συμφώνησαν ότι θα υπάρξει εκλογή ηγεσίας εντός της επόμενης εβδομάδας, προσθέτοντας ότι θα παραμείνει Πρωθυπουργός μέχρι να επιλεγεί ο διάδοχός της.

Μόλις 6 εβδομάδες αφού αναδείχθηκε Πρωθυπουργός της Βρετανίας, η Τρας είδε το κύρος της να καταρρακώνεται, με την κοινή γνώμη να την απορρίπτει και Βουλευτές από το ίδιο της το κόμμα να την αμφισβητούν.

Είχε ήδη αναγκαστεί να εγκαταλείψει σχεδόν το σύνολο του οικονομικού της προγράμματος αφού αυτό προκάλεσε τεράστια αναστάτωση στις αγορές, είχε αποπέμψει τον Υπουργό Οικονομικών και την Υπουργό Εσωτερικών.

Χθες εκτυλίχθηκαν σκηνές χάους στην Βουλή, σε ψηφοφορία που έφεραν οι Εργατικοί για την εξόρυξη σχιστολιθικού φυσικού αερίου.

Η Κυβέρνηση έδωσε εντολή πειθαρχίας μετατρέποντας την ψηφοφορία σε  ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση αλλά άλλαξε η εντολή πειθαρχίας καθώς η αποχή ήταν μεγάλη για να μην πληγεί η εμπιστοσύνη στην Κυβέρνηση και μέσα στο χάος ούτε η ίδια η Λιζ Τρας δεν ψήφισε…