Περιοριστική οικονομική πολιτική στην υγεία

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το όριο φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ, ένα όριο που δείχνει συνέχιση της περιοριστικής οικονομικής πολιτικής στην υγεία με τις δημόσιες δαπάνες για την Υγεία πολύ χαμηλά.

Το όριο της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, πέραν του οποίου ενεργοποιείται το claw back, ορίζεται σε 569 εκ. ευρώ. Το όριο της δαπάνης για παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας από τον ΕΟΠΥΥ, πέραν του claw back, ορίζεται σε 1.510 εκ. ευρώ.

Η προοπτική που διαμορφώνεται και για το 2019, δεν επιτρέπει αισιοδοξία για τον κλάδο του φαρμάκου και θα είναι έτος που θα δοκιμάσει σκληρά επιχειρήσεις, ασθενείς, με οδυνηρές επιπτώσεις για την Δημόσια Υγεία.

Οι υπερβολικές χρεώσεις σε συνδυασμό με τα οριζόντια μέτρα, έχουν εξαντλήσει τις δυνατότητες των εταιρειών, με προβλήματα την υπερφορολόγηση, την υπερβολική αύξηση του claw back και τα αντικίνητρα για επενδύσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ για τη δαπάνη ανά κατηγορία φαρμάκων, τα τελευταία χρόνια μένει σταθερή η δαπάνη στα ιδιωτικά φαρμακεία ενώ αυξάνεται διαρκώς η δαπάνη για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Συνεπώς, την αύξηση της υπέρβασης προκαλούν τα ακριβά εισαγόμενα φάρμακα των ξένων πολυεθνικών και όχι τα οικονομικά φάρμακα και γενόσημα που παράγει κυρίως η Ελληνική φαρμακοβιομηχανία.