Παρέμβαση στην παράκαμψη Μεγαλοχώρι- «Δέλτα» Καλαμπάκας

Στην αστικοποίηση της περιφερειακής οδού στα Τρίκαλα, από τον κυκλικό κόμβο που κατασκεύασε η Περιφέρεια Θεσσαλίας στο Μεγαλοχώρι μέχρι το «Δέλτα» Καλαμπάκας οδηγεί η  σύμβαση της μελέτης που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Τρικάλων Χρήστου Μιχαλάκη.

Με την μελέτη, προϋπολογισμού 1.221.146 ευρώ, επιδιώκεται να αλλάξουν οι συνθήκες οδικής ασφάλειας και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Σήμερα την ευθύνη της καθημερινής συντήρησης του δρόμου  και του ηλεκτροφωτισμού  έχει ο Δήμος Τρικκαίων.

«Αναβαθμίζουμε την περιφερειακή οδό σε μήκος 5,4 χλμ, με δρόμο διπλής κατεύθυνσης και διαχωρισμένης κυκλοφορίας, κατασκευάζουμε παράπλευρες οδούς μήκους 10,8 χλμ και  τουλάχιστον 3 κυκλικούς κόμβους. Αν χρειαστεί στην πορεία θα κατασκευάσουμε και άλλους», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Αγοραστός.

Η μελέτη ολοκληρώνει την περιφερειακή οδό της πόλης των Τρικάλων, αφού αποτελεί  το τελευταίο εναπομείναν τμήμα του δακτυλίου Τρικάλων που χρήζει βελτίωσης και αναβάθμισης

μιας και το προηγούμενο τμήμα της Ε.Ο. 6 από Λάρισα έως Τρίκαλα έχει σχεδόν στο σύνολό του βελτιωθεί.

Οι προτεινόμενες θέσεις των ισόπεδων κυκλικών κόμβων είναι:

  1. Ι/Κ τετρασκελής (κυκλικός) της Περιφερειακής Τρικάλων με την οδό Τσιτσάνη

  2. Ι/Κ τετρασκελής (κυκλικός) της Περιφερειακής Τρικάλων  με την Οδό Μακεδονία – Λογγακίου

  3. Ι/Κ τετρασκελής (κυκλικός) της Περιφερειακής Τρικάλων με την Επ. Οδό Τρικάλων Ριζώματος

Το τμήμα της αρτηρίας στο οποίο δεν προβλέπεται η κατασκευή παράπλευρου δικτύου είναι πριν και μετά το τεχνικό της άνω διάβασης της οδού Χασίων αφού δεν είναι κατοικημένη περιοχή και επίσης το τμήμα πριν και μετά την γέφυρα του Ληθαίου.

Στο πλαίσια της μελέτης του θέματος προβλέπεται επίσης η μελέτη επέκτασης τεχνικού της γέφυρας του Ληθαίου ποταμού προκειμένου να παραλάβει την νέα διατομή της αρτηρίας και επίσης η μελέτη τεχνικού άνω διάβασης της οδού Χασίων. Το τεχνικό της άνω  διάβασης θα ανακατασκευαστεί εκ νέου στη θέση του παλιού προκειμένου να φέρει τη νέα διατομή της αρτηρίας αφού το υπάρχον τεχνικό είναι πολύ παλιό και έχει υποστεί αρκετή φθορά.

Με την ολοκλήρωση του έργου κατασκευής του εν λόγω οδικού τμήματος, που αποτελεί διαπεριφερειακή οδική σύνδεση αλλά και τοπικό δίκτυο σύνδεσης τουριστικών περιοχών , θα εξασφαλιστεί η ταχεία και ασφαλής σύνδεση των πόλεων Τρικάλων και Λάρισας και τουριστικών περιοχών, ενώ μέσω του προτεινόμενου παράπλευρου δικτύου θα εξασφαλιστεί η πρόσβαση και η εξυπηρέτηση των παρόδιων ιδιοκτησιών.