Παρέμβαση για το πρόβλημα της έλλειψης Εργατών γης

Με επιστολή προς τους Υπουργούς Μετανάστευσης και Ασύλου Παναγιώτη Μηταράκη, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γεώργιο Γεωργαντά και Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων Βασίλης Γιαγιάκος, αναφέρεται στην έλλειψη Εργατών γης.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή,  «Παρακολουθούμε τις προσπάθειες που καταβάλετε με σκοπό την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης στην χώρα μας και την θέληση σας για θεσμοθέτηση νόμιμων οδών μετανάστευσης.

Με την παρούσα επιστολή, ως φορέας εκπροσώπησης του παραγωγικού τομέα της οικονομίας, θέλουμε να εστιάσουμε στο υπαρκτό πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης στον πρωτογενή τομέα.

Πρόκειται για μείζον ζήτημα με δυσμενείς συνέπειες στην παραγωγή, στις επιχειρήσεις και κατά συνέπεια στην Ελληνική οικονομία.

Στην Θεσσαλία για παράδειγμα, ένα από τα προϊόντα του οποίου η παραγωγή πλήττεται δραματικά είναι η πιπεριά της οποίας η καλλιέργεια έχει πέσει στις 3.000 από 15.000 στρέμματα που ήταν πριν 3 χρόνια εξαιτίας της έλλειψης εργατών.

Φέτος δε που το προϊόν κινδυνεύει να μην καλλιεργηθεί καθόλου, έντονο πρόβλημα εκτός από τους παραγωγούς, θα αντιμετωπίσουν και οι μεταποιητικές επιχειρήσεις που το χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη, ενώ θα μειωθεί και το εισόδημα της χώρας αφού αναφερόμαστε σε ένα προϊόν με ιδιαίτερη δυναμική και καθαρά εξαγώγιμο χαρακτήρα σε ποσοστό σχεδόν 99%.

Το πρόβλημα των εργοδοτών γιγαντώνεται από την μη νομική τακτοποίηση των Μεταναστών εργατών γης με αποτέλεσμα τα τελευταία 2 χρόνια να υπάρχει έντονη και μαζική φυγή προς την Ιταλία και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες (Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία) όπου επικρατούν ευνοϊκότερες συνθήκες για νομιμοποίηση παραμονής και εργασίας.

Οι επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα κινδυνεύουν να κλείσουν και είναι λυπηρό αυτό να συμβεί εξαιτίας της έλλειψης εργατικού δυναμικού.

Πρέπει άμεσα να διευθετηθεί η απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών νομιμοποίησης των παράτυπων διαμενόντων Μεταναστών στην χώρα μας.

Όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη, το πλαίσιο παραχώρησης άδειας παραμονής και εργασίας στην Ελλάδα να γίνει με εύκολες διαδικασίες, σύντομες και χωρίς μεγάλες δαπάνες για τους εργοδότες.

Να δοθούν κίνητρα σε αυτά τα χέρια, ώστε να θέλουν να παραμείνουν στην Ελλάδα και να εργαστούν για τον πρωτογενή τομέα που αποτελεί μοχλό οικονομικής ανάπτυξης της χώρας μας.

Σχετικά με το νέο Μνημόνιο Κατανόησης δηλώσατε ότι μεταβατικά θα δώσει την δυνατότητα σε 15.000 πολίτες από το Μπανγκλαντές που σήμερα διαμένουν στην Ελλάδα να ενταχθούν στο καθεστώς των αδειών εποχικής εργασίας.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούμε να επανεξετάσετε τα παρακάτω ζητήματα:

Για την επιβίωση του πρωτογενούς τομέα απαιτούνται άμεσες και ολοκληρωμένες λύσεις, χωρίς γραφειοκρατία και εμπόδια. Όσο δεν εφαρμόζεται ένα μόνιμο και νόμιμο σχήμα που με εύκολες διαδικασίες θα ρυθμίζει τους εργαζόμενους μετανάστες, το πρόβλημα θα διαιωνίζεται με όλο και περισσότερες ελλείψεις σε εργάτες γης, μικρότερη παραγωγή, μεγαλύτερα προβλήματα για τις επιχειρήσεις και μικρότερο εισόδημα για την χώρα.

Παρακαλούμε όπως σκύψετε στο πρόβλημα και να μεριμνήσετε άμεσα. Παραμένω στη διάθεσή σας».