Παραίτηση μετά τις καταγγελίες για διαφθορά και στημένες δημοσκοπήσεις

Μετά την καταγγελία για διαφθορά εναντίον του Καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και μερικών από τους στενότερους υπαλλήλους του, ο Κουρτς  ανακοίνωσε την παραίτηση του, απευθύνοντας τηλεοπτικό διάγγελμα.

«Υπήρξαν ποινικές κατηγορίες εναντίον μου τις τελευταίες ημέρες. Κάνουν λάθος . Θα μπορέσω να το ξεκαθαρίσω, είμαι βαθιά πεπεισμένος για αυτό» ανέφερε ο Καγκελάριος με την στενή του συνεργάτιδα και Υπουργό Ελίζαμπεθ Κέστινγκερ να κάνει λόγο για «προσωρινή υποχώρηση».

Αιτία της παραίτησης η υποψία ύπαρξης διαφθοράς σε σχέση με την δημοσίευση διαφημίσεων και ωραιοποιημένων δημοσκοπήσεων στην εφημερίδα «Österreich» Σύμφωνα με την Αυστριακή εφημερίδα, η Εισαγγελία ανακάλυψε για το αποκαλούμενο  σκάνδαλο «Ibiza gate», όπου ο πρώην Αντικαγκελάριος Χανς Κρίστιαν Στράχε φερόταν να έχει δωροδοκηθεί από Ρώσο ολιγάρχη.

Το  Αυστριακό Υπουργείο Οικονομικών φέρεται να ανέθεσε το 2016  σε εταιρεία δημοσκοπήσεων έρευνες που «ωραιοποιούσαν» το αρχηγικό προφίλ του Κουρτς στον αγώνα για τη διαδοχή του τότε προέδρου του κόμματος, Ράινχολντ Μιτελρένερ, ενόψει των εσωκομματικών εκλογών του 2017, καταβάλλοντας πάνω από 1 εκ. ευρώ για την διαφημιστική εκστρατεία, η οποία περιελάμβανε και κατασκευασμένες δημοσκοπήσεις.

Στην καγκελαρία θα τον διαδεχθεί ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών Alexander Schallenberg ενώ ο Κουρτς θα παραμείνει επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.