Ούτε οι μισές στο χέρι…

Το ημερολόγιο έδειχνε 26 Ιανουαρίου 1825 όταν στο Λονδίνο και ύστερα από έντονες διαπραγματεύσεις στις οποίες πήραν μέρος και Μέλη του Φιλελληνικού Κομιτάτου, υπογράφεται από τους Εκπροσώπους της Ελληνικής Κυβέρνησης Ιωάννη Ορλάνδο και Ανδρέα Λουριώτη και τον «Οίκο Ρικάρδο», το 2ο δάνειο της Ανεξαρτησίας.

Το ονομαστικό κεφάλαιο του δανείου είναι 2 εκ. λίρες, από τις οποίες το καθαρό ποσό περιορίζεται στις 816.000 λίρες…

Όπως και στο 1ο δάνειο, (δάνειο 800.000 λιρών με τον οίκο Λόφναν 9/2/1824), το καθαρό ποσό περιορίστηκε.

Ενώ το ποσό του 1ου δανείου το διαχειρίστηκε (με σκανδαλώδη τρόπο) η Ελληνική Κυβέρνηση, την διαχείριση του 2ου δανείου ανέλαβαν οι Άγγλοι Τραπεζίτες και τα Μέλη του Φιλελληνικού Κομιτάτου, παραγκωνίζοντας τους Έλληνες Εκπροσώπους. Από το δάνειο διατέθηκαν 212.000 λίρες για την αναχρηματοδότηση του πρώτου δανείου, 77.000 για την αγορά όπλων από τα οποία λίγα έφθασαν στην Ελλάδα, 160.000 για την παραγγελία 6 ατμοκίνητων πλοίων, από τα οποία μόνο 3 έφθασαν στην Ελλάδα και 155.000 για την ναυπήγηση 2 φρεγατών σε ναυπηγεία της Νέας Υόρκης, από τις οποίες μόνο η μία («Ελλάς») ήλθε στην Ελλάδα, ενώ η δεύτερη πουλήθηκε για να χρηματοδοτηθεί η πρώτη.

Στην Ελλάδα έφθασε μόνο το ποσό των 232.558 στερλινών, δηλαδή λιγότερο από εκείνο που έλαβε κατά το 1ο δάνειο, αν και το 2ο είχε συναφθεί σε υπερδιπλάσιο ύψος.

Και τα 2 δάνεια προβλεπόταν ότι θα ενίσχυαν τον Αγώνα, τον οποίον όχι μόνο δεν ωφέλησαν, αλλά υπήρξαν αφετηρία εξάρτησης της χώρας από την Αγγλία.

Επί Βαυαροκρατίας, ο Υπουργός Οικονομικών Γεώργιος Σπανιολάκης κατηγόρησε τους 2 διαπραγματευτές ότι ιδιοποιήθηκαν χρήματα από τις αγοροπωλησίες μετοχών των δανείων και επιπλέον τον Ορλάνδο ότι παρακράτησε ποσό 5.900 λιρών από τα 2 δάνεια και το Ελεγκτικό Συνέδριο προχώρησε σε προσημείωση των περιουσιακών τους στοιχείων.