«Ουραγός» η Ελλάδα στις δαπάνες για την Παιδεία

ÓõíÝíôåõîç Ôýðïõ ôïõ äçìÜñ÷ïõ Áèçíáßùí Ãéþñãïõ Êáìßíç, ãéá ôï íÝï ó÷ïëéêü Ýôïò êáé ôï Ðáéäß ôçí ÐÝìðôç 8 Óåðôåìâñßïõ 2016, óôï êôÞñéï ôïõ íÝïõ 2ïõ Ãõìíáóßïõ Áèçíþí. Ðñüêåéôáé ãéá ôï éóôïñéêü ãéá ôçí ðåñéï÷Þ, êáé åìâëçìáôéêü ãéá ôçí ðüëç ôçò ÁèÞíáò, ðñþçí 2ï ÃõìíÜóéï ÁññÝíùí Áèçíþí, ðïõ óå ëßãá 24ùñá ëåéôïõñãåß êáé ðÜëé ùò ó÷ïëåßï. Ôï êôÞñéï ðïõ Üíïéîå ãéá ðñþôç öïñÜ åðéóÞìùò ôéò ðüñôåò ôïõ óôá ÌÝóá ÅíçìÝñùóçò, áíáêáéíßóôçêå åî ïëïêëÞñïõ áðü ôïí äÞìï Áèçíáßùí êáé óõã÷ñçìáôïäïôÞèçêå áðü ôï Åõñùðáúêü Ôáìåßï ÐåñéöåñåéáêÞò ÁíÜðôõîçò. (EUROKINISSI/ÓÔÅËÉÏÓ ÌÉÓÉÍÁÓ)

Έκθεση του ΟΟΣΑ για την Εκπαίδευση, φέρνει την Ελλάδα, στις χώρες όπου κάτοχοι πτυχίων και μεταπτυχιακών, αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εύρεση εργασίας στην χώρα τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, στην Ελλάδα το ποσοστό απασχόλησης των ενηλίκων με πτυχίο είναι στο 73% και με μεταπτυχιακό στο 82%. Το ποσοστό απασχόλησης για όσους έχουν διδακτορικό (90%) είναι επίσης χαμηλότερο από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ (92%).

Μεταξύ των νέων ενηλίκων (25-34 ετών), οι γυναίκες έχουν χαμηλότερα ποσοστά απασχόλησης από τους άνδρες καθώς μόνο το 64% των νέων γυναικών με πανεπιστημιακή εκπαίδευση απασχολούνταν το 2018, έναντι του 79% των νέων ανδρών.

Επιπλέον, η Ελλάδα έχει το 4ο  υψηλότερο ποσοστό ατόμων ηλικίας 18-24 ετών που δεν απασχολούνται, ούτε στην εκπαίδευση, ούτε στην κατάρτιση ανάμεσα στις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ, και το 2ο υψηλότερο στην Ε.Ε. μετά την Ιταλία. Το μερίδιο αυτό αυξήθηκε κατά περίπου 6 ποσοστιαίες μονάδες από το 2008.

Το 8% των ανέργων ηλικίας 18-24 ετών είναι άνεργοι για τουλάχιστον 12 μήνες, το οποίο είναι και το μεγαλύτερο ποσοστό στις χώρες του ΟΟΣΑ.

Η Ελλάδα εμφανίζεται «ουραγός» στις δαπάνες για την Α/Βάθμια και Β/Βάθμια Εκπαίδευση.

Η Ελλάδα δαπανά περίπου 6.000 δολάρια ανά μαθητή στην Α/Βάθμια εκπαίδευση και περίπου 6.800 δολάρια ανά μαθητή στην Β/Βάθμια, ποσά που αγγίζουν το 60-70% των μέσων δαπανών των Κρατών- Μελών του ΟΟΣΑ.

Το 2016 οι δαπάνες για την Α/Βάθμια και Β/Βάθμια Εκπαίδευση αντιπροσώπευαν το 5,4% των συνολικών κυβερνητικών δαπανών στην Ελλάδα, ποσοστό που ήταν το χαμηλότερο στις χώρες του ΟΟΣΑ.

Μεταξύ του 2010 και του 2016 κατεγράφη στην Ελλάδα γενική μείωση των συνολικών κυβερνητικών δαπανών κατά 24% και παράλληλα μείωση του ΑΕΠ κατά περίπου 20%…