Όταν ξεκίνησε η … «Οδύσσεια του διαστήματος»

Το ημερολόγιο, έδειχνε 4 Οκτωβρίου 1957 και οι Σοβιετική Ένωση, κάνει την κίνηση …ματ και θέτει σε τροχιά γύρω από την Γη, τεχνικό δορυφόρο, αιφνιδιάζοντας τις ΗΠΑ και εντυπωσιάζοντας όλο τον πλανήτη που υποδέχτηκε το γεγονός με πρωτοσέλιδα στις εφημερίδες.

Ήταν η αρχή της «Οδύσσειας του διαστήματος» και ο «Σπούτνικ-1» (συνταξιδιώτης στα Ρώσικα) ολοκλήρωνε με την αποστολή του με επιτυχία τις προσπάθειες των Ρώσων που ξεκίνησαν 3,5 χρόνια νωρίτερα και «ξεπάγωσαν» όταν οι Αμερικανοί δήλωσαν ότι επιδιώκουν να εκτοξεύσουν στο διάστημα τεχνητό δορυφόρο

Η πρόθεση των Αμερικανών αφύπνισε τους Σοβιετικούς και πέτυχαν την εκτόξευση πυραύλου Φορέα του «Σπούτνικ-1» από την περιοχή Τιουρατάμ του Καζακστάν (Κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ).

Ο «Σπούτνικ 1» ήταν αλουμινένια σφαίρα με 4 κεραίες, διάμετρο 1,17 μ. και βάρος 84 κιλά. Τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη με απόγειο 942 χιλιόμετρα και περίγειο 231 χιλιόμετρα.

Εκτελούσε μια πλήρη περιστροφή της Γης κάθε 96 λεπτά και παρέμεινε σε τροχιά μέχρι τις 4 Ιανουαρίου 1958, οπότε εισήλθε στην ατμόσφαιρα και καταστράφηκε.

Οι Αμερικανοί, στρώθηκαν στην δουλειά και …απάντησαν στις 31 Ιανουαρίου 1958 με την εκτόξευση του «Εξπλόρερ 1» και ουσιαστικά ξεκινούσε η «τρελή» κούρσα εξοπλισμών και ανταγωνισμού Σοβιετικής Ένωσης και ΗΠΑ μέσα στην εποχή του «Ψυχρού Πολέμου».