Όταν τα …λαθραία τσιγάρα έφεραν αύξηση του …τουρισμού στην Ελλάδα

Το ημερολόγιο δείχνει 1 Οκτωβρίου 1980 και στην απομονωμένη ακτή «Άι Γιώργης» της Ζακύνθου, προσαράζει το μότορσιπ «Παναγιώτης», φορτωμένο με λαθραία τσιγάρα και γίνεται κορυφαίο τουριστικό αξιοθέατο του νησιού με την ονομασία «Ναυάγιο».

Μέχρι τότε, η ακτή ονομαζόταν «Αι Γιώργης» ενώ πλέον είναι ευρέως γνωστή ως «Ναυάγιο». Η παραλία βρίσκεται σε δυσπρόσιτο μέρος και μπορεί να προσεγγιστεί μόνο μέσω θαλάσσης ή αέρα.

Το πλοίο εντοπίστηκε 5 μέρες μετά από περιπολικό σκάφος της Θαλάσσιας Οικονομικής Αστυνομίας και διαπιστώθηκε ότι μετέφερε 2.000 περίπου κιβώτια λαθραίων τσιγάρων αξίας 30 εκ. δρχ.

Το πλήρωμα επί τρεις μέρες λόγω των κακών καιρικών συνθηκών περιφερόταν μεταξύ Κεφαλονιάς και Ζακύνθου, εξαιτίας μηχανικής βλάβης του πλοίου και για 2 μέρες παρέμειναν αποκλεισμένοι σε σπηλιά και μετά βρήκαν καταφύγιο σε χωριό.

Το πλοίο ήταν τύπου motor vessel / MV, συνολικού μήκους 48 μέτρων, πλάτους 8 μέτρων και βάρους 450 τόνων.

Για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ναυαγίου δεν υπήρχε διαμάχη μέχρι την εκπόνηση από πλευράς του Δήμου Ζακύνθου και του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων μελέτης για την παρέμβαση στο ναυάγιο με σκοπό την συντήρηση και την προστασία του.

Σε εκείνο το σημείο εμφανίστηκε έγινε κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων από την πλευρά του ως φερόμενου ως συνιδιοκτήτη με τους άλλους 2 φερόμενους ως συνδιοκτήτες.

Η εκδίκαση της υπόθεσης στις 9-7-2016 απέρριψε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων. Οι ιδιοκτήτες άσκησαν το ένδικο μέσω της έφεσης κατά της απόφασης και το πλοίο ανήκει μέχρι σήμερα σε ιδιώτες.