No Result
View All Result
Καλοκαίρι του 1824 και οι Τούρκοι επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τις εμφύλιες έριδες που σπάραζαν τους Έλληνες.
Ο Πασάς της Καρύστου Ομέρ έλαβε εντολή να στραφεί κατά της Αττικής, και αποβιβάζεται στον Ωρωπό με 3.000 άνδρες (εκ των οποίων οι 2.000 γενίτσαροι), πυροβολικό και ιππικό. Αφού λεηλάτησε τη γύρω περιοχή, κατευθύνθηκε προς την Αθήνα.
Ο Φρούραρχος της Ακρόπολης οπλαρχηγός Γιάννης Γκούρας, αντιπαραθέτει 600 πολεμιστές στην πεδιάδα του Μαραθώνα, εκεί όπου το 490 π.Χ. ο Μιλτιάδης είχε επικρατήσει των Περσών.
Το ημερολόγιο, έδειχνε 5 Ιουλίου 1824 και η δεύτερη μάχη του Μαραθώνα ξεκινούσε και ο Γκούρας προσπαθούσε να ανεβάσει το ηθικό των στρατιωτών του, θυμίζοντάς τους τον άθλο των Αθηναίων κατά τον Περσών στον ίδιο χώρο πριν από 2.000 χρόνια.
Τότε, εμφανίσθηκε στο πεδίο της μάχης ο Στρατηγός Διονύσιος Ευμορφόπουλος, προερχόμενος από την Κόρινθο. Είχε μάθει για την απόβαση των Τούρκων στην Αττική και έσπευσε με τους άνδρες του να βοηθήσει. Η απρόσμενη ενίσχυση αναπτέρωσε το ηθικό των Ελλήνων.
Ο Γκούρας, έδωσε το σύνθημα της αντεπίθεσης και έτρεψαν σε φυγή τους Τούρκους που άφησαν στο πεδίο της μάχης 260 νεκρούς, τον αρχηγό των γενιτσάρων Ιμπραήμ, καθώς και πλούσια λάφυρα, όπλα και δύο σημαίες.
Ο Ομέρ Πασάς, μετά την ήττα του, υποχώρησε με τον στρατό του στο Καπανδρίτι, ενώ ο Γκούρας με τον Ευμορφόπουλο επέστρεψαν στην Αθήνα για να ετοιμάσουν την άμυνα της πόλης.
No Result
View All Result
Discussion about this post