Όταν ο Εγκέλαδος «πλήγωνε» την συμπρωτεύουσα

Το ημερολόγιο, έδειχνε 20 Ιουνίου 1978 και η συμπρωτεύουσα, κλονίζεται από την εμφάνιση του Εγκέλαδου με 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ήταν ο πρώτος μεγάλος σεισμός που «χτυπούσε» σύγχρονη Ελληνική πόλη και εκτός από την Θεσσαλονίκη, επλήγησαν και οι Νομοί Χαλκιδικής Κιλκίς και Σερρών.

Μετά την εκδήλωση του σεισμού επικράτησε πανικός και χάος στην Θεσσαλονίκη, αφού όλοι οι κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και προσπαθούσαν με κάθε μέσο να φύγουν από την πόλη. Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες και η ηλεκτροδότηση διακόπηκαν σε πολλές περιοχές και αποδείχθηκε «κενό γράμμα» το σχέδιο εκτάκτων αναγκών «Ξενοκράτης»

Στην Θεσσαλονίκη, 8όροφη πολυκατοικία στην πλατεία Ιπποδρομίου κατέρρευσε, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο 29 από τους ενοίκους της. Άλλοι 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των θυμάτων του σεισμού της 20ης Ιουνίου να φθάσει τους 49, ενώ οι τραυματίες ανήλθαν σε 220.

Με αφορμή τον σεισμό αυτό και τον μετέπειτα της Αθήνας το 1981, ιδρύθηκε το 1983 ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) ως  αρμόδιος Φορέας της Πολιτείας για τον σχεδιασμό της αντισεισμικής πολιτικής της χώρας.