Όταν μπήκε στην ζωή των Ελλήνων το Χρηματιστήριο

Óôéãìéüôõðá áðü ôï ×ñçìáôéóôÞñéï Áèçíþí, ÄåõôÝñá 19/3/2018. (EUROKINISSI/ÃÉÁÍÍÇÓ ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÓ)

Το ημερολόγιο, έδειχνε 30 Σεπτεμβρίου 1876 και η Κυβέρνηση Αλέξανδρου Κουμουνδούρου, ιδρύει το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.

Πάνω από το ιστορικό καφενείο «Η Ωραία Ελλάς» στην διασταύρωση των οδών Ερμού και Αιόλου, βρισκόταν από το 1870 η «Λέσχη Εμπόρων Αθηνών» όπου  κάθε απόγευμα διεξάγονταν διαπραγματεύσεις επί των ομολογιών των εθνικών δανείων που εκδίδονταν τότε.

Σταδιακά και με την διάδοση των μετοχικών τίτλων, δημιουργήθηκε η διάθεση για σημαντικότερες συναλλαγές και μετατράπηκε ο χώρος σε «Μετοχοπρατήριον» καθώς οι συναλλαγές ήταν γνήσιες χρηματιστηριακές πράξεις, που είχαν αναπτυχθεί στα ήδη οργανωμένα Χρηματιστήρια άλλων χωρών και άρχισε να λειτουργεί ένα …ανεπίσημο Χρηματιστήριο με έμβλημα τον φτερωτό Ερμή.

Τον Μάϊο του 1873 α μέλη της Λέσχης ονόμασαν τη Λέσχη τους «Χρηματιστήριο» και προχώρησαν ακόμη και στην εκλογή Προέδρου, με πρώτο Πρόεδρο τον Γεώργιο Ιγγλέση.

Την ίδια ώρα στον Πειραιά είχε ήδη ανεγερθεί χρηματιστηριακό μέγαρο, πριν ακόμα ιδρυθεί επισήμως χρηματιστήριο που ήταν μικτή αγορά εμπορευμάτων και αξιών ταυτοχρόνως αλλά ποτέ δεν μπόρεσε να αποκτήσει επαρκή κίνηση χρηματιστηριακών τίτλων.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών με την επίσημη λειτουργία του , έπαιξε ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας αλλά και στην …μεταβολή περιουσιών όπως έγινε με το «κραχ» του 1999 το οποίο «σημάδεψε» τις ζωές πολλών Ελληνικών οικογενειών.

Υπάρχουν 5 αγορές που λειτουργούν στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η οργανωμένη αγορά αξιών, η οργανωμένη αγορά παραγώγων, η εναλλακτική αγορά, η αγορά άνθρακα και η εξωχρηματιστηριακή αγορά.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών διαθέτει πάνω από 30 δείκτες.

Το χρηματιστήριο μετατράπηκε σε ανώνυμη εταιρεία του ελληνικού δημοσίου με την επωνυμία Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών Α.Ε. το 1995. Ακολούθησε το 1997 η αγορά από ιδιώτες του 39,67% και εν συνεχεία του 12% των μετοχών της εταιρείας το 1998, με το μερίδιο του ελληνικού δημοσίου να φτάνει στο 47,7% των μετοχών το 1999.

Τον Απρίλιο του 2001 καταργείται η αίθουσα συνεδριάσεων στην οδό Σοφοκλέους 10.

Τον Ιούλιο του 2007 άρχισε η μεταφορά όλων των υπηρεσιών του Ομίλου στο νέο ιδιόκτητο κτίριο στη Λεωφόρο Αθηνών 110.

Τον Δεκέμβριο του 2007 κλείνει για τελευταία φορά της πόρτες του το ιστορικό κτίριο της οδού Σοφοκλέους 10 ως χρηματιστήριο.