Όταν κυκλώνας «χτύπησε» την Αθήνα

Το ημερολόγιο έδειχνε 5 Νοεμβρίου 1961 και στην Αθήνα νύχτωνε Κυριακή με απειλητικά σύννεφα και λίγο πριν τα μεσάνυχτα, ξεσπά φονική καταιγίδα.

Οι περισσότεροι Αθηναίοι βρίσκονταν εκείνη την ώρα στα σπίτια τους και κανείς δεν είχε προετοιμαστεί για αυτό που επρόκειτο να συμβεί.

Σε λίγα μόλις λεπτά το ψιλόβροχο μετατράπηκε σε σφοδρή καταιγίδα που έπληξε την Αθήνα για τουλάχιστον 3 ώρες και αργότερα σε ισχυρή θύελλα συνοδευόμενη από χαλάζι.

Η νεροποντή, μετέτρεψε την Αθήνα σε … λιμνοθάλασσα. Τα ποτάμια της πόλης ξεχείλισαν και τεράστιοι όγκοι νερού από τον Κηφισό και τον Ιλισσό ξεχύθηκαν στις Δυτικές και Βορειοδυτικές χαμηλές περιοχές.

Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο ήταν το Μπουρνάζι, τα Νέα Λιόσια, ο Ταύρος, το Θησείο, το Αιγάλεω, το Μοσχάτο, το Νέο Φάληρο, η Νίκαια και η περιοχή του Ρέντη.

Το νερό κατέστρεψε ολοσχερώς εκατοντάδες χαμόσπιτα και μπήκε στα περισσότερα υπόγεια και ισόγεια κτίσματα. Στην Πειραιώς, το ύψος του νερού έφθασε τα 2 μέτρα και προκάλεσε την καταστροφή γέφυρας.

Στο κέντρο της Αθήνας, λεωφόροι και δρόμοι μετατράπηκαν σε ορμητικούς χείμαρρους, ενώ οι προκυμαίες του Πειραιά ήταν πλέον στην ίδια στάθμη με την θάλασσα.

Το αποτέλεσμα της σφοδρής κακοκαιρίας, ήταν να καταρρεύσουν 400 σπίτια και να μείνουν άστεγες πάνω από 500 οικογένειες, ενώ ακόμη 4.000 κατοικίες να πλημμυρίσουν από τα ορμητικά νερά.

43 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, περίπου 300 τραυματίσθηκαν και χιλιάδες έμειναν άστεγοι.

Όσο περνούσαν οι ώρες και η στάθμη του νερού έπεφτε, εμφανίζονταν πτώματα ανθρώπων που είτε είχαν παρασυρθεί από το νερό είτε είχαν εγκλωβιστεί χωρίς να εντοπιστούν.

Οι περίπου 3.700 άστεγοι φιλοξενήθηκαν σε σχολεία και οι περιοχές κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία του Υπουργείου Αεροπορίας χαρακτήρισε την καταιγίδα «κυκλώνα ασυνήθους σφοδρότητας», η οποία προήλθε από το Ιόνιο πέλαγος με ανέμους που έφταναν τους 50 κόμβους σε ορισμένα σημεία.