Όταν κατακτούσαν την Ελλάδα με …βόμβες και όχι με το …χρήμα

Ήταν 6η Απριλίου 1941 και στα οχυρά της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας, εκδηλώνονταν η επίθεση των Ναζί κατά της Ελλάδας και 45 λεπτά πριν από την προβλεπόμενη ώρα, σύμφωνα με την Γερμανική διακοίνωση που είχε επιδοθεί νωρίτερα στον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξανδρο Κορυζή από τον Γερμανό Πρεσβευτή στην Αθήνα.

Ο Πρεσβευτής επιδίδοντας το τελεσίγραφο, επισήμανε ότι ο πόλεμος δεν στρεφόταν κατά της Ελλάδας, αλλά κατά της Αγγλίας, που είχε σπεύσει προς βοήθεια της Ελλάδας.

Η Γερμανική επίθεση είχε την κωδική ονομασία «Μαρίτα» και η εντολή για την σχεδίασή της είχε δοθεί από τον Χίτλερ στις 13 Δεκεμβρίου 1940. Στόχος του Χίτλερ ήταν η βοήθεια προς τον Μουσολίνι που τα είχε βρει …μπαστούνια  από τους Έλληνες στην Αλβανία αλλά και η εξασφάλιση των νώτων των Ναζί ενόψει της επικείμενης επίθεσης στην Ρωσία,

Το νέο «ΟΧΙ» των Ελλήνων, έφερε 70.000 άνδρες στα οχυρά των ελληνοβουλγαρικών συνόρων, με επικεφαλής τον υποστράτηγο Κωνσταντίνο Μπακόπουλο, καθώς ο κύριος όγκος του ελληνικού στρατού μαχόταν τους Ιταλούς στην Αλβανία. Οι αγγλικές δυνάμεις έλεγχαν τον άξονα Τεμπών – Βερμίου, όμως το κέντρο του μετώπου ήταν ασθενές και η Θεσσαλονίκη ανοχύρωτη πόλη.

Η Γερμανική 12η Στρατιά υπό τον Στρατάρχη Βίλχελμ Λιστ, είχε στη διάθεσή του 680.000 άνδρες, 1.200 τανκς και 700 αεροπλάνα.

Η Γερμανική επίθεση εκδηλώθηκε στο μέτωπο των Ελληνοβουλγαρικών συνόρων κατά μήκος της λεγόμενης «Γραμμής Μεταξά» στην Ανατολική Μακεδονία και στα μεμονωμένα οχυρά του Εχίνου και της Νυμφαίας στη Θράκη. Ταυτόχρονα, γερμανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τον Πειραιά και τις ακτές έως τον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας, προκαλώντας ανθρώπινα θύματα και τεράστιες ζημιές.

Οι υπερασπιστές των Οχυρών αμύνθηκαν σθεναρά για 3 ημέρες στις αλλεπάλληλες επιθέσεις των Γερμανικών δυνάμεων. Κάμφθηκαν μόνο όταν οι τεθωρακισμένες Γερμανικές μεραρχίες, μετά την αστραπιαία κατάρρευση του νότιου Γιουγκοσλαβικού μετώπου, εισέδυσαν στα Σκόπια και από την κοιλάδα του Αξιού πέρασαν τα Ελληνογιουγκοσλαβικά σύνορα παρακάμπτοντας την «Γραμμή Μεταξά» και τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας εισήλθαν στη Θεσσαλονίκη και κατέλαβαν την πόλη.

Οι υπερασπιστές της «Γραμμής Μεταξά», περικυκλωμένοι πλέον, έλαβαν εντολή από τον Αρχιστράτηγο Παπάγο να συνθηκολογήσουν.

Οι Ελληνικές απώλειες σε όλο το μέτωπο της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ανήλθαν σε περίπου 1.000 νεκρούς και τραυματίες. Οι αντίστοιχες Γερμανικές ανήλθαν σε 555 νεκρούς, 2.134 τραυματίες και 170 αγνοούμενους, αριθμός που αντιστοιχεί στο μισό των συνολικών απωλειών τους στην διάρκεια της επιχείρησης «Μαρίτα», κάτι που καταδεικνύει το μέγεθος της Ελληνικής αντίστασης.

Κατά τις επόμενες μέρες, η προέλαση των Γερμανών προς Νότο υπήρξε ραγδαία, με την κατάρρευση και του μετώπου της Αλβανίας. Έως τις 30 Απριλίου είχε καταληφθεί ολόκληρη η ηπειρωτική Ελλάδα και η Ελλάδα βρέθηκε υπό τριπλή κατοχή. Γερμανική, Ιταλική και Βουλγαρική.