Όταν η Ελλάδα μπήκε στον … «γύψο»

Ήταν 21η Απριλίου 1967 και τα ξημερώματα, η Ελλάδα, δεχόταν κατάλυση του πολιτεύματος με την επιβολή δικτατορίας μετά από στρατιωτικό πραξικόπημα.

Με Επικεφαλής τον Ταξίαρχο Στυλιανό Πατακό και τους Συνταγματάρχες Γεώργιο Παπαδόπουλο και Νικόλαο Μακαρέζο, οι Πραξικοπηματίες οδηγούν τα τανκς στους δρόμους της Αθήνας λίγες μέρες πριν στηθούν οι κάλπες και 17 χρόνια από την λήξη του εμφυλίου πολέμου.

Τα τανκς καταλαμβάνουν όλα τα στρατηγικά σημεία της πρωτεύουσας και ο Συνταγματάρχης Ιωάννης Λαδάς, Επικεφαλής ομάδας εξαπολύει ανθρωποκυνηγητό για την σύλληψη  της πολιτικής ηγεσίας.

Οι πραξικοπηματίες έβαλαν σε εφαρμογή το ΝΑΤΟικό σχέδιο «Προμηθεύς», για την αντιμετώπιση του κομμουνιστικού κινδύνου, με αποτέλεσμα να κινηθούν όλες οι στρατιωτικές μονάδες της Αττικής.

Μεγάλη ήταν η συμβολή του διοικητή της Σχολής Ευελπίδων Δημήτρη Ιωαννίδη ο οποίος κινητοποίησε το τάγμα της Σχολής και την Στρατιωτική Αστυνομία (ΕΣΑ).

Μία από τις πρώτες ενέργειες των συνωμοτών ήταν να συλλάβουν τον αρχηγό του ΓΕΣ Αντιστράτηγο Σπαντιδάκη και να τον αντικαταστήσουν με τον ομοιόβαθμό του Οδυσσέα Αγγελή που έδωσε εντολή σε όλους του μεγάλους στρατιωτικούς σχηματισμούς να εφαρμόσουν το σχέδιο «Προμηθεύς» και έτσι να εξασφαλισθεί η υπακοή του στρατεύματος σε όλη την χώρα.

Ο αιφνιδιασμός ήταν πλήρης και στις 3:30 τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου το στρατιωτικό κίνημα είχε επικρατήσει και μάλιστα αναίμακτα.

Νωρίς το πρωί, το ραδιόφωνο ΕΙΡ έπαιζε εμβατήρια και δημοτικά άσματα και οι αγουροξυπνημένοι Έλληνες άκουγαν τα πρώτα «Αποφασίζομεν και Διατάζομεν» των δικτατόρων, που ήταν η απαγόρευση των συγκεντρώσεων άνω των 3 ατόμων.

Με συντακτική πράξη κατά τη διάρκεια της ημέρας ανεστάλησαν οι διατάξεις του Συντάγματος και ματαιώθηκαν οι εκλογές της 28ης Μαΐου 1967.

Στις 7 το πρωί, η ηγεσία των πραξικοπηματιών επισκέφθηκε στα Ανάκτορα του Τατοΐου τον Κωνσταντίνο και του ζήτησε να ορκίσει την κυβέρνησή τους. Η περιοχή ήταν περικυκλωμένη από τανκς.

Ο Βασιλιάς, παρά την προτροπή του συλληφθέντα Πρωθυπουργού Παναγιώτη Κανελλόπουλου να αντισταθεί, συμβιβάστηκε μαζί τους «για να μην χυθεί αίμα ελληνικό» και αργά το απόγευμα όρκισε την κυβέρνηση, με πρωθυπουργό τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Κων/νο Κόλλια. Πρωθυπουργό – μαριονέτα, αφού τα νήματα κινούσε ο ισχυρός άνδρας του πραξικοπήματος Συνταγματάρχης Γεώργιος Παπαδόπουλος.

Ο συλληφθείς και αποπεμφθείς αρχηγός του ΓΕΣ Γρηγόριος Σπαντιδάκης, άνθρωπος του βασιλιά, όπως και ο Κόλλιας, προσχώρησε στους πραξικοπηματίες  και ανέλαβε Υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Την ίδια μέρα άρχισαν και οι συλλήψεις απλών πολιτών, ενώ είχαμε και τα πρώτα θύματα.

Μετά από 10 μέρες, η Χούντα ανακοίνωσε ότι οι συλληφθέντες ανέρχονταν σε 6.509 άτομα, στη συντριπτική τους πλειονότητα Αριστερών πεποιθήσεων.

Η Ελλάδα από την 21η Απριλίου 1967 μπήκε στο «γύψο», κατά την έκφραση του Παπαδόπουλου, για 7 χρόνια, 3 μήνες και 3 μέρες.