Όταν γεννήθηκε το σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα

Το ημερολόγιο έδειχνε 29 Ιουλίου 1925 και στην Χίο, ερχόταν στην ζωή, ο σπουδαίος συνθέτης, πολιτικός και συγγραφέας Μιχαήλ (Μίκης) Θεοδωράκης από τις σημαντικότερες και πιο πολυσυζητημένες προσωπικότητες της νεώτερης Ελλάδας.

Ο πατέρας του ανώτερος δημόσιος υπάλληλος και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να περάσει τα παιδικά του χρόνια μετακινούμενος σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας

Πολύ νωρίς στα εφηβικά του χρόνια  είχε ανακαλύψει την αγάπη του για την μουσική και έγραψε τις πρώτες του συνθέσεις, ενώ το 1942 εξέδωσε τα πρώτα του ποιήματα, με το ψευδώνυμο Ντίνος Μάης.

Αναπτύσσει αντιστασιακή δράση, μέσα από τις τάξεις της ΕΠΟΝ και του ΚΚΕ. Θα συλληφθεί από τους Ιταλούς και στην φυλακή θα γνωρίσει το έργο του Μαρξ.

Κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, θα εξοριστεί πρώτα στην Ικαρία και στην συνέχεια στη Μακρόνησο.

Το 1950 παρουσιάζεται στο θέατρο «Ορφέας» της Αθήνας το πρώτο του έργο, «Πανηγύρι της Ασή-Γωνιάς» από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, με μαέστρο τον δάσκαλό του Φιλοκτήτη Οικονομίδη.

Το 1953 θα παντρευτεί την Ιατρό Μυρτώ Αλτίνογλου και θα αποκτήσει 2 παιδιά.

Το 1959 του απονέμεται το βραβείο «Κόπλεϋ» για τον καλύτερο Ευρωπαίο συνθέτη της χρονιάς.

Ένα βράδυ, διαβάζει τον «Επιτάφιο» και επί τόπου μελοποιεί τα πρώτα 8 ποιήματα. Το 1960 θα ηχογραφηθούν για πρώτη φορά με την φωνή του Γρηγόρη Μπιθικώτση.

Επίσης, θα γράψει μουσική για την ταινία του «Ζορμπάς» και για τις θεατρικές παραστάσεις «Μαγική Πόλη» και «Η γειτονιά των Αγγέλων».

Το 1963, ιδρύεται η «Νεολαία Λαμπράκη», της οποίας εκλέγεται Πρόεδρος και την ίδια εποχή εκλέγεται βουλευτής της ΕΔΑ.

Με την έλευση της Χούντας των Συνταγματαρχών, θα αρχίσει ένας νέος κύκλος διώξεων και εξοριών για τον συνθέτη, που θα τελειώσει το 1970 με την αμνηστία που θα του χορηγηθεί, ύστερα από διεθνή κατακραυγή. Θα φύγει στο εξωτερικό και θα δώσει δεκάδες συναυλίες εναντίον των Συνταγματαρχών, που θα τον κάνουν παντού γνωστό ως σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα.

Την περίοδο της Μεταπολίτευσης θα γνωρίσει ευρεία αποδοχή και η μουσική του, που θα ακουστεί πάλι ελεύθερα. Θα γίνει σημείο αναφοράς μιας νέας περιόδου για την Ελλάδα.

Ασχολήθηκε ενεργά με την πολιτική κατά την διάρκεια της μεταπολίτευσης. Έθεσε το περίφημο δίλημμα «Καραμανλής ή τανκς», εκλέχθηκε βουλευτής 2 φορές με το ΚΚΕ και 2 φορές με την Ν.Δ. και έγινε υπουργός στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Στην πλέον 70χρονη καριέρα του, ο Μίκης Θεοδωράκης έχει γράψει πάνω από 1.000 τραγούδια, συμφωνικά έργα, μουσική για δεκάδες θεατρικά έργα και μουσική για τον κινηματογράφο.