Όταν γεννήθηκε ο «πατέρας» του μπάσκετ

Το ημερολόγιο έδειχνε 6 Νοεμβρίου 1861 και στον Οντάριο του Καναδά έρχεται στην ζωή, ο Τζέιμς Νάισμιθ που έζησε αργότερα στις ΗΠΑ όπου απέκτησε και την Αμερικανική υπηκοότητα.

Σε ηλικία 30 ετών, προσελήφθη ως επικεφαλής Γυμναστής σε Κολέγιο στην Μασαχουσέτη.

Εκεί διαπίστωσε την ανάγκη άθλησης σε κλειστούς χώρους, λόγω και των σκληρών καιρικών συνθηκών. Έτσι αποφάσισε να εισαγάγει ένα νέο παιχνίδι παίρνοντας στοιχεία από όλα τα έως τότε δημοφιλή αγωνίσματα και δημιούργησε το μπάσκετ.

Τον Δεκέμβριο του 1891 έγινε το πρώτο παιχνίδι του νέου αυτού αθλήματος του «Μπάσκετμπολ» με 9 έναντι 9 παικτών, οι οποίοι χρησιμοποίησαν μία μπάλα ποδοσφαίρου, την οποία έπρεπε να στείλουν σε δύο καλάθια φρούτων που είχε καρφώσει στις δύο άκρες του γυμναστηρίου.

Μετά από 7 χρόνια ο Νάισμιθ προσελήφθη στο Πανεπιστήμιο του Κάνσας, όπου ανέπτυξε περισσότερο το νέο άθλημα, παράλληλα με άλλες δραστηριότητές του και με την  είσοδο του νέου αιώνα, το καινούριο σπορ είχε ήδη αποκτήσει πολλούς φίλους και στις ανατολικές ΗΠΑ άρχισε το πρώτο ανεπίσημο κολεγιακό πρωτάθλημα.

Το 1904 το άθλημα παρουσιάστηκε ως επίδειξη στους Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά χρειάστηκε να περάσουν 32 ακόμα χρόνια για να αναγνωρισθεί ως Ολυμπιακό άθλημα στους αγώνες του Βερολίνου όπου ο Νάισμιθ αναγορεύθηκε Επίτιμος Πρόεδρος από την Διεθνή Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης.