Ήταν 19 Απριλίου 1882 και στο Λονδίνο, φεύγει από την ζωή σε ηλικία 73 ετών, ο Άγγλος φυσιοδίφης, που επέφερε επαναστατικές αλλαγές στην ανθρώπινη γνώση με την θεωρία του για την βιολογική εξέλιξη μέσω της φυσικής επιλογής.
Ο Τσαρλς Ρόμπερτ Ντάργουιν (Κάρολος Δαρβίνος όπως είναι γνωστός στην Ελλάδα) γεννήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1809 στο Σρούσμπερι της Δυτικής Αγγλίας.
Η διανοητική ανάπτυξη του, υπήρξε αργή και στο σχολείο ήταν μέτριος μαθητής, ενώ στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, όπου τον έστειλαν το 1825 οι γονείς του για να σπουδάσει Ιατρός, απέτυχε.
Η περιγραφή των ασθενειών τού προκαλούσε ρίγος, όπως έλεγε, ενώ οι εγχειρίσεις χωρίς αναισθησία έθιγαν την ευαισθησία του.
Δύο χρόνια αργότερα άρχισε να σπουδάζει Θεολογία στο Κέιμπριτζ για να γίνει παπάς. Λίγο μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, του έγινε μία πρόσκληση να συνοδεύσει μία εξερευνητική αποστολή, με στόχο να καταγράψει τα ζωικά είδη στα νησιά του Πράσινου Ακρωτηρίου και στην Γη του Πυρός.
Για κάθε μέρα από το 1832 έως το 1836 κρατούσε ειδικό ημερολόγιο και μετά το τέλος του ταξιδιού, άρχισε τις συγκριτικές μελέτες. Από το 1839 έως το 1846 πραγματοποίησε γεωλογικές παρατηρήσεις στις Άνδεις της Χιλής και βιολογικές παρατηρήσεις στα νησιά Γκαλάπαγκος.
Το 1859 δημοσίευσε τα πορίσματά του στο βιβλίο «Η προέλευση των ειδών», υποστηρίζοντας ότι τα είδη του ζωικού βασιλείου δεν παραμένουν αμετάβλητα, όπως υποστήριζε ο Αριστοτέλης, αλλά έχουν κοινή καταγωγή και μέσω της φυσικής επιλογής εξελίσσονται με την πάροδο των χιλιετιών.
Η θέση αυτή δημιούργησε έντονες αντιδράσεις από την πρώτη στιγμή, όχι μόνο από την επιστημονική κοινότητα, αλλά και από την Εκκλησία, που πιστεύει ότι η δημιουργία του κόσμου είναι αποτέλεσμα Θεϊκής παρέμβασης.
Ο Δαρβίνος χαρακτηρίστηκε άθεος και χλευάστηκε ως απόγονος πιθήκων, ενώ κάποιοι από τους υποστηρικτές του σύρθηκαν στα δικαστήρια.
Σήμερα, πάνω από ένα αιώνα μετά τον θάνατό του, η επιστημονική κοινότητα έχει αποδεχτεί τη θεωρία του, η οποία επαληθεύτηκε στο μεταξύ μέσα από πλήθος παρατηρήσεων και νεότερων ανακαλύψεων.
Ο Δαρβίνος ήταν παντρεμένος με την πρώτη του εξαδέλφη Έμα Γουέτζγουντ με την οποία απέκτησε 10 παιδιά.
Ο Καρλ Μαρξ του ζήτησε την άδεια να του αφιερώσει την αγγλική έκδοση του μείζονος έργου του «Κεφάλαιο», ο Δαρβίνος όμως αρνήθηκε, διότι δεν ήθελε να συνδεθεί το όνομά του με επιθέσεις κατά της θρησκείας, αν και ήταν εκ πεποιθήσεως αγνωστικιστής.
«Η καταγωγή μας είναι η πηγή των κακών παθών μας! Ο διάβολος με μορφή μπαμπουίνου είναι ο παππούς μας», η φράση που του αποδίδεται όπως και οι φράσεις, «Ο άνθρωπος, με όλα τα χαρακτηριστικά του, με τη θεϊκή του Νόηση, η οποία εισχώρησε στις κινήσεις και τη σύσταση του ηλιακού συστήματος, εξακολουθεί να κουβαλάει στη σάρκα του την ανεξίτηλη σφραγίδα της κατώτερης καταγωγής του» και «Στις πιο ξεχωριστές τάξεις του ζωικού βασιλείου, στα θηλαστικά, πτηνά, ερπετά, ιχθείς, έντομα, ακόμα και στα οστρακοειδή, οι διαφορές ανάμεσα στα φύλα ακολουθούν απαράλλαχτους κανόνες: τα αρσενικά είναι σχεδόν πάντοτε οι μνηστήρες».