Όταν έφυγε ο Μίμης Φωτόπουλος

Το ημερολόγιο έδειχνε 29 Οκτωβρίου 1986 όταν σε ηλικία 73 ετών, έφευγε από την ζωή ο Μίμης (Δημήτρης) Φωτόπουλος ένα από τα σπουδαιότερα ονόματα του ελληνικού κινηματογράφου.

Γεννήθηκε στην Ζάτουνα Γορτυνίας και σπούδασε στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, ενώ μέχρι το 2ο έτος, παρακολούθησε μαθήματα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εργάσθηκε ως ηθοποιός – θιασάρχης από το 1952 και σκηνοθέτης από το 1960. Έγραψε 7 βιβλία και 2 θεατρικά έργα, ενώ οργάνωσε 5 εκθέσεις ζωγραφικής ιδιότυπης τεχνικής κολάζ γραμματοσήμων.

Υπήρξε μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Ελευθέρου Θεάτρου και Πρόεδρος του Δ. Σ. Άρματος Θέσπιδος.

Τιμήθηκε με τα παράσημα Χρυσό Σταυρό του Γεωργίου Α΄ και Σταυρό του Αποστόλου Μάρκου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Με σημαντικές συμμετοχές στο θέατρο, εμφανίσθηκε σε περισσότερες από 100 ταινίες με κωμικούς αλλά και δραματικούς ρόλους, ενώ από τις πιο χαρακτηριστικές του ατάκες η «Και μετά θα κάαααθεσαι» στην ταινία «Ο ουρανοκατέβατος»

Στη διάρκεια της κατοχής πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση στις τάξεις του ΕΑΜ και για την δράση του εξορίστηκε στην Ελ Ντάμπα, κατά τα «Δεκεμβριανά».