Όταν «έφυγε» ο Μάνος

Το ημερολόγιο, έδειχνε 17 Σεπτεμβρίου 1982 και σε ηλικία μόλις 45 ετών, φεύγει από την ζωή, ο Κυπριακής καταγωγής μουσικοσυνθέτης με σπουδαία προσφορά στο έντεχνο λαϊκό τραγούδι Μάνος Λοΐζος «χτυπημένος» από τον καρκίνο.

Ο Εμμανουήλ Λοΐζος γεννήθηκε στο χωριό Άγιοι Βαβατσινιάς της επαρχίας Λάρνακας. Ήταν μοναχοπαίδι και η οικογένειά του μετακόμισε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου προς αναζήτηση καλύτερης τύχης, όταν ο Μάνος ήταν 7 ετών.

Με την μουσική ασχολήθηκε από τα μαθητικά του χρόνια. Γράφτηκε σε τοπικό Ωδείο και άρχισε να μαθαίνει βιολί, αλλά κατέληξε στην κιθάρα.

Μετά την αποφοίτησή του από το «Αβερώφειο» Γυμνάσιο της Αλεξάνδρειας ήλθε στην Αθήνα και γράφτηκε αρχικά στη Φαρμακευτική Σχολή και στη συνέχεια στην ΑΣΟΕΕ. Στις αρχές του 1960 ήλθε η μεγάλη στροφή στη ζωή του, όταν αποφάσισε να εγκαταλείψει τις σπουδές του και να ασχοληθεί αποκλειστικά με την μουσική.

Για να επιβιώσει κάνει διάφορες δουλειές και το 1962 έρχεται σε επαφή με τον Μίμη Πλέσσα, ο οποίος συντελεί για την ηχογράφηση του πρώτου του τραγουδιού.

Είναι το «Τραγούδι του δρόμου» ποίημα του Λόρκα με Ελληνική απόδοση από τον Νίκο Γκάτσο και ερμηνευτή τον Γιώργο Μούτσιο.

Το 1962 γίνεται ιδρυτικό Μέλος και Αντιπρόεδρος στον Σύλλογο «Φίλων Ελληνικής Μουσικής» με στόχο την στήριξη του έργου του Μίκη Θεοδωράκη αλλά και την προβολή νέων δημιουργών.

Αναλαμβάνει την Διεύθυνση της Χορωδίας του Συλλόγου και με αυτή συμμετέχει στις παραστάσεις της μουσικής επιθεώρησης του Μίκη Θεοδωράκη «Όμορφη Πόλη».

Το1965 παντρεύεται, την μετέπειτα συγγραφέα παιδικών βιβλίων Μάρω Λοΐζου και τον επόμενο χρόνο γίνεται πατέρας καθώς θα γεννηθεί η κόρη του Μυρσίνη.

Κατά την διάρκεια της Χούντας μπήκε πολλές φορές στο «στόχαστρο» των Αρχών για τις Αριστερές πολιτικές του πεποιθήσεις.

Τον Νοέμβριο του 1973 συνελήφθη και πέρασε 10 μέρες στα κρατητήρια στης Ασφάλειας. Μέσα στο κλίμα της μεταπολίτευσης συμμετέχει στις μεγάλες λαϊκές συναυλίες της εποχής και στο τέλος του 1974 κυκλοφορεί το δίσκο «Τα Τραγούδια του Δρόμου», με όλα εκείνα τα τραγούδια του που είτε είχαν απαγορευτεί τα προηγούμενα χρόνια, είτε δεν τους είχε επιτραπεί η ηχογράφηση από την λογοκρισία της Χούντας και μετατρέπεται στους βασικούς εκφραστές του πολιτικού τραγουδιού.

Το 1978 αναλαμβάνει την Προεδρία της Ένωσης Μουσικοσυνθετών Ελλάδας και πρωτοστατεί στην δημιουργία φορέα είσπραξης των πνευματικών δικαιωμάτων και τον ίδιο χρόνο παντρεύεται την ηθοποιό Δώρα Σιτζάνη.

Στην 20ετή μουσική του διαδρομή έγραψε μερικά από τα καλύτερα ελληνικά τραγούδια που ερμήνευσαν μεγάλα ονόματα του Ελληνικού τραγουδιού.