Όταν «έφυγε» ο ηγέτης των Παλαιστινίων

Το ημερολόγιο έδειχνε 11 Νοεμβρίου 2004 και  Μοχάμεντ Γιάσερ Αμπντέλ Ραχμάν Αμπντέλ Ραούφ Αραφάτ αλ-Κούντουα γνωστός ως Γιάσερ Αραφάτ, φεύγει από την ζωή σε ηλικία 75 ετών.

Ο ηγέτης των Παλαιστινίων, διετέλεσε Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής και της Οργ’ανωσης για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης της γνωστής ως PLO.

Λίγα χρόνια πριν πεθάνει, φέρεται να ασπάστηκε τον Χριστιανισμό.

Όσον αφορά τον τόπο γέννησης του, οι πηγές διίστανται καθώς γεννήθηκε πιθανότατα στο Κάϊρο ενώ ο ίδιος υποστήριζε ότι γεννήθηκε στην Ιερουσαλήμ.

Ο Αραφάτ έλαβε μέρος στον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1947-49 και μετά την ήττα των Αράβων επέστρεψε στο Κάϊρο.

Σπούδασε Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου και το 1959 ίδρυσε την «Φατάχ»

Τον Οκτώβριο του 1974 η Αραβική Συνδιάσκεψη, αναγνώρισε την PLO ως τον μοναδικό εκπρόσωπο του Παλαιστινιακού λαού και ένα μήνα αργότερα ο Αραφάτ συμμετείχε στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ως Αντιπρόσωπος της.

Τον Ιούνιο 1994 ο Γιάσερ Αραφάτ —μετά από 27 χρόνια— επέστρεψε στην Λωρίδα της Γάζας και την Ιεριχώ για να αναλάβει την ηγεσία της Παλαιστινιακης Εθνικής Αρχής.

Το φθινόπωρο του 1994 ο Αραφάτ, ήταν μεταξύ των τιμηθέντων με το βραβείο «Νόμπελ» ειρήνης.

Από το Δεκέμβριο του 2001 ο Αραφάτ παρέμεινε αποκλεισμένος στο αρχηγείο του στην Ραμάλα κυκλωμένος από Ισραηλινά στρατεύματα. Έπειτα από Αμερικανικές πιέσεις, απελευθερώθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2002.

Το 2004 η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε με αποτέλεσμα να πεθάνει σε νοσοκομείο του Παρισιού.

Σύμφωνα με τα ιατρικά αρχεία, ο Αραφάτ πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία, που προήλθε από εντερική φλεγμονή.

Σύμφωνα με αναλύσεις που έγιναν σε Ελβετικό εργαστήριο το 2012, εξετάστηκε η πιθανότητα δηλητηρίασης του με ραδιενεργό πολώνιο.

Ο έλεγχος προσωπικών αντικειμένων του Αραφάτ έδειξε την ύπαρξη ιχνών πολωνίου.

Παρόλα αυτά, Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε στα μέσα του Οκτώβρη του 2013 πως τελικά δεν βρέθηκαν ίχνη πολωνίου σε έρευνα από Ρώσικο εργαστήριο.