Όταν «έφυγε» ο αρχιμάγειρος του 20ου αιώνα

Το ημερολόγιο έδειχνε 2 Μαρτίου 1958 όταν έφευγε από την ζωή σε ηλικία 80 ετών την ημέρα των γενεθλίων του, ο αρχιμάγειρος του 20ου αιώνα, Νικόλαος Τσελεμεντές.

Με καταγωγή η οικογένεια του από τα Εξάμπελα Σίφνου, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα.

Αρχικά εργάστηκε ως υπάλληλος συμβολαιογραφείου, άρχισε όμως να ασχολείται περισσότερο με την μαγειρική εργαζόμενος στο εστιατόριο του θείου του το «Ακταίον» στο Νέο Φάληρο. Σπούδασε για 1 χρόνο μαγειρική στην Βιέννη και γυρνώντας στην Ελλάδα εργάστηκε για διάφορες Πρεσβείες.

Έγινε γνωστός με το περιοδικό «Οδηγός Μαγειρικής» που άρχισε να εκδίδει το 1910 και 9 χρόνια αργότερα, έγινε διευθυντής ξενοδοχείου και τον επόμενο χρόνο έφυγε για τις ΗΠΑ όπου εργάστηκε σε μερικά από τα ακριβότερα εστιατόρια του κόσμου, κάνοντας παράλληλα και ανώτερες σπουδές μαγειρικής.

Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1932 και ίδρυσε Σχολή μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής και κυκλοφόρησε το γνωστό βιβλίο του με συνταγές, που ήταν ο πρώτος ολοκληρωμένος «Οδηγός Μαγειρικής» που κυριάρχησε τις επόμενες δεκαετίες, φέρνοντας στην ελληνική κουζίνα, ευρωπαϊκά στοιχεία.