Όταν «έφυγε» η «Εθνική Σταρ»

Το ημερολόγιο έδειχνε 23 Ιουλίου 1996 όταν έφευγε από την ζωή σε ηλικία 62 ετών, η ηθοποιός του κινηματογράφου και του θεάτρου Αλίκη Βουγιουκλάκη.

Σήμερα θεωρείται μια από τις πιο δημοφιλείς ηθοποιούς του θεάτρου και του κινηματογράφου με ταινίες οι οποίες αγαπήθηκαν από τέσσερις διαφορετικές γενιές και συνεχίζουν να αποκτούν νέο κοινό, ακόμα και μετά τον θάνατό της, συνιστώντας παγκόσμιο φαινόμενο. Με την πάροδο των χρόνων η Αλίκη Βουγιουκλάκη ξέφυγε από την σφαίρα του απλού ηθοποιού/καλλιτέχνη και έγινε το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής.

Η Αλίκη- Σταματίνα Βουγιουκλάκη απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, υπήρξε θεατρική επιχειρηματίας, ενώ το 1953 έκανε το θεατρικό της ντεμπούτο και ενώ ήταν δευτεροετής μαθήτρια της Σχολής και τον επόμενο χρόνο πραγματοποίησε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο.

Αποφοίτησε με «λίαν καλώς» χάνοντας το «Αριστείο» λόγω της αυστηρής βαθμολόγησης του Δημήτρη Χορν…

Ως φοιτήτρια της Σχολής συμμετείχε χωρίς επίσημη άδεια της Σχολής στην παράσταση «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» κληθείς να αντικαταστήσει εκτάκτως την Άννα Συνοδινού αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές, αλλά κινδύνευσε με αποπομπή από την Σχολή

Πρωταγωνίστησε σε 42 κινηματογραφικές ταινίες, οι περισσότερες των οποίων έγιναν τεράστιες εισπρακτικές επιτυχίες και κατάφεραν να εκτινάξουν την καριέρα της στα ύψη και να της αποδοθεί ο χαρακτηρισμός της «Εθνικής Σταρ».

Γεννήθηκε στο Μαρούσι και η καταγωγή της ήταν από τα Λάγια Μάνης.

Ο πατέρας της Δικηγόρος και πρώην Νομάρχη Αρκαδίας Ιωάννης Βουγιουκλάκης, διορισμένος Νομάρχης από την Κατοχική Κυβέρνηση Τσολάκογλου από την  δολοφονήθηκε το 1943 από Μέλη του ΕΛΑΣ.

Στον πρώτο της θεατρικό ρόλο υποδύθηκε την Λουιζόν στο έργο «Ο κατά φαντασίαν ασθενής» ενώ το 1954 έκανε την πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση στην ταινία «Το ποντικάκι».

Το 1960 κέρδισε το βραβείο ερμηνείας Α’ γυναικείου ρόλου στο 1ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για την ερμηνεία της στην ταινία  «Μανταλένα»

Καθοριστική η γνωριμία της με τον Φιλοποίμενα Φίνο όπου ξεκινά μόνιμη συνεργασία με την «Φίνος Φιλμ» και υλοποιούνται μερικές από τις μεγαλύτερες εισπρακτικές επιτυχίες του ελληνικού κινηματογράφου.

Η ταινία «Υπολοχαγός Νατάσα» ήταν η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία στην ιστορία του Ελληνικού Κινηματογράφου για 3 δεκαετίες, με τις 2 επόμενες να ανήκουν επίσης στην Αλίκη Βουγιουκλάκη.

Σημαντικό κεφάλαιο της καριέρας της Αλίκης Βουγιουκλάκη αποτέλεσαν τα τραγούδια που ερμήνευσε ως ηθοποιός, τόσο στις κινηματογραφικές της ταινίες όσο και στις θεατρικές της παραστάσεις. Σημαντικότατοι Έλληνες συνθέτες και στιχουργοί με κορωνίδα τον Μάνο Χατζηδάκι «έντυσαν» μουσικά τα κινηματογραφικά και θεατρικά της έργα.

Ο πρώτος χρυσός δίσκος που δόθηκε στην ιστορία της ελληνικής δισκογραφίας ήταν αυτός με τα τραγούδια από την ταινία «Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο», σε μουσική του Μάνου Χατζιδάκι και ερμηνεύτρια την Αλίκη Βουγιουκλάκη. Οι 75.000 δίσκοι που πουλήθηκαν αποτέλεσαν ρεκόρ.

Η εμπορική κάμψη που σημείωσε από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 ο Ελληνικός Κινηματογράφος ώθησε την Αλίκη Βουγιουκλάκη να ασχοληθεί σχεδόν αποκλειστικά με το θέατρο, ανεβάζοντας περισσότερες από 53 θεατρικές παραστάσεις.

Στις 18 Ιανουαρίου 1965 παντρεύτηκε τον συμφοιτητή της στην Δραματική Σχολή Δημήτρη Παπαμιχαήλ σε ένα γάμο που ήταν το κυρίαρχο θέμα στην Ελλάδα και το γαμήλιο γλέντι άφησε εποχή και 10 χρόνια μετά πήραν διαζύγιο.

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη, έκανε και δεύτερο γάμο, παντρεύτηκε έπειτα από πέντε χρόνια σχέσης τον Κύπριο επιχειρηματία Γιώργο Ηλιάδη στις 25 Ιανουαρίου 1982, ωστόσο ο γάμος αυτός δεν κράτησε πολύ και έμεινε μυστικός ακόμα και χρόνια μετά την λήξη του  και τον αποκάλυψε η ίδια σε τηλεοπτική της συνέντευξη.

Μετά από 2 μήνες νοσηλείας, η Αλίκη Βουγιουκλάκη πέθανε στις 23 Ιουλίου 1996, στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, από καρκίνο στο συκώτι με επίσημη αιτία θανάτου το ηπατικό κώμα, στο οποίο είχε περιπέσει τις τελευταίες ώρες.

Ακολούθησε διήμερο λαϊκό προσκύνημα της σορού της στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών και η ταφή της πραγματοποιήθηκε δημοσία δαπάνη.