Ήταν 7 Απριλίου 1614 όταν έφυγε από την ζωή σε ηλικία 73 ετών ένας σπουδαίος ζωγράφος της Αναγέννησης, με καταγωγή από την Κρήτη (Ηράκλειο) και αναμφίβολα μία από τις μεγαλύτερες φυσιογνωμίες της παγκόσμιας τέχνης.
Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, έζησε και δούλεψε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του στην Ισπανία, εξ ου και το προσωνύμιο «El Greco» με το οποίο έγινε πασίγνωστος.
Γόνος εύπορης οικογένειας, είχε την δυνατότητα να σπουδάσει Βυζαντινή ζωγραφική στην γενέτειρά του και να εξοικειωθεί με την δυτική τέχνη.
Το 1567 ταξίδεψε στην Βενετία, όπου παρέμεινε για 3 χρόνια και μαθήτευσε στα εργαστήρια των ζωγράφων Μπασάνο, Τιτσιάνο και Τιντορέντο, ενώ ζωγράφισε πίνακες, όπως «Ο Διωγμός των εμπόρων από το Ναό».
Στην συνέχεια πήγε να εργαστεί στη Ρώμη, όπου διεύρυνε τον κύκλο των γνωριμιών του και απέκτησε αυτοπεποίθηση για την τέχνη του, ώστε να υποστηρίξει ότι αν καταστρέφονταν οι τοιχογραφίες της «Καπέλα Σιξτίνα» που είχε ζωγραφίσει ο Μιχαήλ Άγγελος, θα μπορούσε αυτός να κάνει καλύτερες…
Η δήλωση αυτή θεωρήθηκε βλασφημία, το κλίμα σε βάρος του βάρυνε και έφυγε για την Μαδρίτη και στην συνέχεια για το Τολέδο, όπου μεγαλούργησε.
Διακόσμησε με πίνακες τον Ναό του Αγίου Δομηνίκου, το ανάκτορο του Εσκοριάλ και την Μητρόπολη του Τολέδου. Σπουδαίοι πίνακες του είναι η «Ανάληψη της Θεοτόκου», «Η Αγία Τριάδα», «Η Ανάσταση του Σωτήρος», «Το μαρτύριο του Χριστού», «Εσπόλιο» (σκηνή από τα πάθη του Χριστού), «Ο Λαοκόων» και «Η Πεντηκοστή».
Θα αποκτήσει το μοναδικό του παιδί, από την σχέση του με την οποία θα ζήσει το υπόλοιπο του βίου του, αλλά δεν θα παντρευτεί. Οι μελετητές του έργου του πιστεύουν ότι η σύντροφός του εικονίζεται στην προσωπογραφία «Η κυρία με την ερμίνα».
Από τις αρχές του 20ου αιώνα το έργο του άρχισε να αναγνωρίζεται και σήμερα θεωρείται ένας από τους κορυφαίους εικαστικούς καλλιτέχνες όλων των εποχών, που επηρέασε ζωγράφους της μοντέρνας τέχνης, όπως ο Πάμπλο Πικάσο.
Πίνακες του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, κοσμούν τα μεγαλύτερα μουσεία και ιδιωτικές συλλογές και η αξία κάποιων από αυτούς είναι αμύθητη.
Στην Ελλάδα, υπάρχουν 6 έργα του. «Ο Άγιος Λουκάς ζωγραφίζει την Παναγία» και «Η Προσκύνηση των Μάγων» (Μουσείο Μπενάκη), «Στέψη της Θεοτόκου» και «Η Συναυλία των Αγγέλων» (Εθνική Πινακοθήκη), «Βάπτιση του Χριστού» και «Άποψη του Όρους και της Μονής Σινά» (Ιστορικό Μουσείο Κρήτης).
Discussion about this post