Όταν διασώζονταν από καθαρή τύχη η Κρήτη από το «Συμβάν της Ανατολικής Μεσογείου»

Το ημερολόγιο έδειχνε 6 Ιουνίου 2002 και από καθαρή τύχη, γλιτώνουν η Κρήτη και οι ακτές της Λιβύης και της Βορείου Αφρικής από την ολική καταστροφή.

Χρειάστηκε να περάσουν 15 χρόνια … σιωπής για το «Συμβάν της Ανατολικής Μεσογείου» και να αποκαλυφθεί πως στο Λιβυκό πέλαγος ανάμεσα στην Κρήτη και την Λιβύη υπήρξε στον αέρα έκρηξη αστεροειδούς πριν πέσει στην θάλασσα.

Η έκρηξη υπολογίστηκε με νεότερη μέτρηση ότι είχε ισχύ 26 κιλοτόνων, δηλαδή, διπλάσια από αυτήν της Χιροσίμα και αν δεν είχε εκραγεί ο αστεροειδής και είχε πέσει στο Λιβυκό Πέλαγος, θα είχε δημιουργήσει ένα παλιρροϊκό κύμα ύψους 30 μέτρων που θα κτυπούσε τις ακτές της νότιας Κρήτης και τις ακτές της Λιβύης …

Ο αστεροειδής είχε διάμετρο 10 μέτρων και δεν εντοπίστηκε καθώς πλησίαζε την Γη, αλλά ευτυχώς καταστράφηκε ενώ είχε περάσει τα ανώτατα στρώματα της ατμόσφαιρας και κατευθυνόταν προς την επιφάνεια του πλανήτη, κάπου προς το Λιβυκό Πέλαγος.

Ο αστεροειδής, διαλύθηκε πλήρως και δεν διασώθηκαν ίχνη του.

Την έκρηξη στην ατμόσφαιρα κατέγραψαν δορυφόροι και σεισμογραφικά κέντρα και θεωρηθήκε ότι πρόκειται είτε για πυρηνική δοκιμή κάποιου κράτους, είτε για πυρηνικό ατύχημα.

Όταν διακριβώθηκε τι ακριβώς συνέβηκε, το θέμα αποσιωπήθηκε για να μην υπάρξει πανικός από την ολική αποτυχία του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης έλευσης μετεώρων στην Γη.