Όταν άρχισαν τα … «εγκεφαλικά» στους άντρες

Το ημερολόγιο, έδειχνε 10 Ιουλίου 1964 και η 30χρονη Αγγλίδα σχεδιάστρια και επιχειρηματία Μαίρη Κουάντ, παρουσίασε την πρώτη της ολοκληρωμένη της κολεξιόν με μίνι φούστες και προκάλεσε μεγάλο θόρυβο στον κόσμο της μόδας.

Η εμφάνιση της μίνι φούστας (mini-skirt) (Η ονομασία «μίνι» προέρχεται από το αγαπημένο της αυτοκίνητο, μάρκας Μίνι Κούπερ) θεωρήθηκε μία ακόμη ανατρεπτική πράξη, από τις πολλές που έφερε η δεκαετία του ’60.

Το μίνι εκδημοκρατικοποίησε τη μόδα, απελευθέρωσε τη γυναίκα και προκάλεσε τα πρώτα «εγκεφαλικά» στους άνδρες. Τα συντηρητικά πνεύματα αντέδρασαν έντονα στην αρχή, αλλά στο τέλος υποκλίθηκαν στην νέα μόδα.

Στην Ελλάδα, η Χούντα, προσπάθησε να απαγορεύσει το μίνι, αλλά πολύ γρήγορα αναγνώρισε ότι η μίνι φούστα είχε γίνει … καθεστώς.

Τη δεκαετία του ’70 η βιομηχανία της μόδας ξαναγύρισε στα πιο μακριά φορέματα, αλλά από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 το μίνι επέστρεψε δυναμικά. Το μόνο που αμφισβητεί την κυριαρχία του στις μέρες μας είναι το «καυτό σορτς» (hot pants), δημιουργία κι αυτό της Μαίρης Κουάντ από την δεκαετία του ’60.