Οι παράγοντες που οδηγούν σε «έκρηξη» της ακμής

Τους παράγοντες που οδηγούν στην «έκρηξη» της ακμής, ερεύνησαν Γάλλοι Επιστήμονες, εξετάζοντας περισσότερους από 6.700 εθελοντές από 6 χώρες και παρουσίασαν τα ευρήματα της μελέτης σε Συνέδριο στην Μαδρίτη.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως τα άτομα που κατανάλωναν καθημερινά γαλακτοκομικά ή σοκολάτες είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν ακμή, ενώ, αυξημένες πιθανότητες είχαν όσοι εκτίθενται συχνά στην ατμοσφαιρική ρύπανση και στο στρες. Το ίδιο ίσχυε για όσους βίωναν έντονο στρες.

Αντιθέτως, ένας άλλος παράγοντας που κατά το παρελθόν είχε σχετιστεί με τις εξάρσεις της ακμής, το κάπνισμα, στην παρούσα μελέτη δεν φάνηκε να έχει σχέση.

Το 40% των ενηλίκων, κυρίως γυναίκες, ανεξαρτήτου ηλικίας παρουσιάζουν ακμή  που είναι η 8η συχνότερη πάθηση σε παγκόσμια κλίμακα

Τα ευρήματα έδειξαν ότι, το 48,2% κατανάλωνε σε καθημερινή βάση γαλακτοκομικά προϊόντα, το 29,7% των πασχόντων από ακμή έτρωγαν πολλά γλυκά, το 37% των πασχόντων από ακμή έτρωγαν συχνά σοκολάτες και το  39,9% προϊόντα με ζύμη.

Ένα άλλο αξιοσημείωτο εύρημα ήταν ότι το σχεδόν 62% των ατόμων με ακμή τσιμπολογούσαν στην διάρκεια της ημέρας, ενώ το  35,6% κατανάλωνε συχνότερα αναψυκτικά και χυμούς με ζάχαρη.

Το πιο παράδοξο εύρημα όμως ήταν πως η ακμή ήταν πιο συχνή σε άτομα που λάμβαναν συστηματικά πολλά συμπληρώματα προβιοτικών (16,4% έναντι 5,2%) ή πρωτεΐνης ορού γάλακτος (11% έναντι 7%,3%).

Αντιθέτως, αναμενόμενο ήταν το εύρημα ότι περισσότεροι πάσχοντες από ακμή χρησιμοποιούσαν αναβολικά στεροειδή έναντι των ατόμων χωρίς ακμή (11,9% έναντι 3,2%), δεδομένου ότι η ακμή είναι γνωστή παρενέργεια των ουσιών αυτών.