Οι ανατιμήσεις της ενέργειας στο επίκεντρο συνάντησης Μητσοτάκη – Σκρέκα

«Είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα σε κεντρικό Ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της πρωτόγνωρης αύξησης των τιμών ενέργειας» ανέφερε ο Υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, μετά την συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με θέμα τις ανατιμήσεις στις τιμές της ενέργειας μετά την σφοδρή ενεργειακή κρίση που τροφοδοτεί η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Νωρίτερα ο κ. Σκρέκας, είχε αναφέρει σε δηλώσεις του πως «2 θέματα απασχολούν κυρίως την Ε.Ε. και την Ελλάδα.

Το πρώτο είναι η επάρκεια ανεφοδιασμού και το δεύτερο είναι οι τιμές της ενέργειας και αναφέρθηκε σε μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και τις αυξήσεις στις τιμές ενέργειας, τονίζοντας πως για το φυσικό αέριο η τιμή του ήταν στα 200 ευρώ χθες, στα 80 ευρώ πριν 2 μήνες και στα 15 ευρώ πριν έναν χρόνο.

«Δυστυχώς, η παράνομη εισβολή από την Ρωσία στην Ουκρανία έχει φέρει εκτός ελέγχου τις αγορές. Έχουμε ιστορικά υψηλά στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο και έχουμε και ιστορικά υψηλά στην ηλεκτρική ενέργεια», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Υπουργός και πρόσθεσε «για την αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων έχουμε προβλέψει να έρθουν επιπλέον φορτία υγροποιημένου αερίου. Έχουμε λιγνίτη για πάνω από 30 ημέρες, έχουμε πετρελαϊκά αποθέματα για πάνω από 150 ημέρες και έχουμε την δυνατότητα, τα εργοστάσια που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από φυσικό αέριο, αντί για φυσικό αέριο να κάψουν πετρέλαιο.

Έχουμε εξετάσει όλα τα σενάρια και τα πιο δυσμενή, όμως κανείς δεν ξέρει που μπορεί να φτάσει ένας πόλεμος.

Η Κυβέρνηση διαθέτει και το τελευταίο ευρώ στις επιδοτήσεις για τους λογαριασμούς ρεύματος, ενώ αναμένεται και η έγκριση από την Ευρώπη για χρηματοδότηση των κρατών για την ενέργεια έπειτα από την πρόταση του Πρωθυπουργού».