ΚΑΤΑ γενική ομολογία η κοινωνία περνάει μια από τις δυσκολότερες περιόδους των τελευταίων δεκαετιών.
Όλα, σχεδόν, τελούν υπό αμφισβήτηση ή βαδίζουν προς αναθεώρηση, δημιουργώντας μια ασαφή εικόνα και φυσικά προκαλώντας δισταγμούς και ανησυχίες. Το που ήταν οι κοινωνίες αλλάζει. Το που πηγαίνουν είναι ένα θολό τοπίο και το που θα κατασταλάξουν είναι δύσκολο να προσδιορισθεί.
Μεγάλο ρόλο σε αυτήν την αμφισβητούμενη κινητικότητα έπαιξε η εκλογή του νέου Πλανητάρχη, Ντόναλντ Τράμπ. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ξεκίνησε πολύ άγαρμπα, πολύ ανατρεπτικά και πολύ απειλητικά. Ξεκίνησε με την αντιπαλότητα με τον Καναδά, με την διώρυγα του Παναμά, με την Γροιλανδία και έφτασε στην Ευρώπη, με τον ΡωσοΟυκρανικό πόλεμο, για να καταλήξει στην «Ριβιέρα» της Γάζας και τώρα στην Τουρκία.
Είχαν, που είχαν τα προβλήματα τους όλοι οι λαοί με την ακρίβεια, την οικονομία, την κοινωνική ζωή και την φτώχεια με την ανεργία και τις αντιθέσεις, ήρθε και ο Πλανητάρχης να σκορπίσει παντού αβεβαιότητα και άγχος.
Στην χώρα μας, για παράδειγμα, έχουμε μία κακή Κυβέρνηση, που τίναξε στον αέρα την πολιτική και κοινωνική ζωή και που ήρθε σε ρήξη με την κοινωνία. Φωτιές, σεισμοί, πλημμύρες, ακρίβεια, φτώχεια και απογοήτευση, επί 6 χρόνια, έκαναν και κάνουν δύσκολη την ζωή των πολιτών. Εάν σε αυτά προστεθεί και η όλη θλιβερή ιστορία με το έγκλημα στα Τέμπη και την απεγνωσμένη προσπάθεια να «μπαζωθεί» το θέμα και πολιτικά και από πλευράς Δικαιοσύνης, τότε όλοι αντιλαμβάνονται ότι η ζωή της κοινωνίας παίρνει μια δραματική καμπή.
Βέβαια ο Πρωθυπουργός αντί να ρίξει άπλετο φως στις τραγικές καταστάσεις, που βιώνει ο λαός, προσπάθησε και προσπαθεί με διάφορα «τερτίπια» όχι να λύσει τα προβλήματα αλλά να παραμείνει στην εξουσία, γιατί οι αυλοκόλακες και τα «τρωκτικά» του λένε «πως πάει καλά».
Ο Πλάτων, όμως, για αυτήν την περίπτωση λέγει «Ηδονών ήδιον έπαινος» δηλαδή από όλες τις ηδονές ο έπαινος είναι η πιο γλυκιά.
Για να διορθώσει την κατάσταση ο Μητσοτάκης έκανε και τον … περίφημο «ανασχηματισμό» με πολιτικούς, που δεν δούλεψαν ποτέ και που ήταν και που είναι φορτωμένοι με θέματα διαπλοκής και διαφθοράς. Έτσι άρχισε ευθύς αμέσως να ξεφουσκώνει το … παραμύθι του ανασχηματισμού και μάλιστα με παραιτήσεις και με πόλεμο τόσο από την Αντιπολίτευση όσο και από το εσωτερικό της Ν.Δ.
Για να βγει η χώρα από το μάτι του … κυκλώνα έχει ανάγκη από έναν ικανό και έμπειρο πολιτικό. Ο ΚυριαΚούλης Μητσοτάκης δεν είναι ο κατάλληλος και όπως τονίζει ο Eims Lerox, Αμερικανός συγγραφέας «Ηγέτης είναι αυτός, που βλέπει αυτά που δεν βλέπουν οι άλλοι, που βλέπει μακρύτερα από τους άλλους και που βλέπει πριν από τους άλλους». Είναι πολύ … λίγος ο σημερινός Πρωθυπουργός.
Για αυτό και μάζεψε γύρω του ένα «συρφετό» ανθρώπων, από όλο το πολιτικό φάσμα, αποτυχημένους και αγνώστους, και τους μοίρασε καρέκλες, χρήμα και εξουσία, για να σώσουν την χώρα.
Ο Αριστοφάνης ο Κωμωδιοποιός έγραφε πως «Ερέτης χρήναι πρώτα γενέσθαι πριν πηδαλίοις επιχειρείν» δηλαδή πρώτα πρέπει να γίνεις κωπηλάτης πριν πάρεις στα χέρια σου το τιμόνι», με απλά λόγια «πρέπει να έχεις δουλέψει πρώτα πριν πάρεις στα χέρια εξουσία».
Την αποτυχία της Κυβέρνησης την δείχνουν συνεχώς τα δημοσκοπικά αποτελέσματα και φαίνεται μάλιστα ότι είναι σε ελεύθερη πτώση, όπως είναι και η πτώση των κομμάτων εξουσίας (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ). Σε ιστορικά χαμηλά είναι το πολιτικό σύστημα και όλα τα κόμματα έχουν εσωτερική γκρίνια και υποφέρουν από εσωτερική αποσταθεροποίηση. Γενικά το πολιτικό σύστημα μοιάζει με κινούμενη άμμο και αν δεν βρεθεί λύση με την προανακριτική, για να είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα, τα πράγματα θα πάρουν … άγρια μορφή. Με απλά λόγια φαίνεται κατήφορος χωρίς τέλος.
Σε όλα, όμως αυτά μπαίνει και το θέμα του τι θα κάνει ο Τράμπ με την Τουρκία και με το θέμα των εξοπλισμών και κυρίως με το αν θα δώσει τα F35, αεροπλάνα 5ης γενιάς, για να τα χρησιμοποιήσει η Τουρκία κατά της Ελλάδας. Οι ραγδαίες εξελίξεις στο εσωτερικό της γείτονος ανεβάζουν επικίνδυνα το θερμόμετρο και στην εξωτερική πολιτική. Το πραξικόπημα του Ερντογάν, να προφυλακίσει τον κύριο και βασικό του αντίπαλο, στις εκλογές του 2028, και να αφαιρέσει το πτυχίο του Εκρέμ Ιμάμογλου, για να μην είναι υποψήφιος Πρόεδρος, δημιουργεί νέα δεδομένα σε όλη την περιοχή.
Ένοχη είναι η σιωπή των ΗΠΑ και προκλητική η αμηχανία της κλυδωνιζόμενης Ε.Ε., ενώ πολύ ανησυχητική είναι και η φημολογία, ότι ο Ντόναλντ Τράμπ στηρίζει τέτοια σκληρά καθεστώτα. Κανένας δεν γνωρίζει, πως θα τελειώσει αυτή η ιστορία, με την φυλάκιση του Δημάρχου της Κωνσταντινουπόλεως, αλλά η Ελλάδα δεν πρέπει να μείνει στις «υποκλίσεις» του Γεραπετρίτη προς τον Σουλτάνο της Τουρκίας, όταν πρόσφατα επισκέφθηκε την Ελλάδα.
Η νοοτροπία του Πλανητάρχη δημιουργεί πολλά κενά ως προς την ασφάλεια της Ευρώπης με αποτέλεσμα η Ε.Ε. να θέλει να στρατικοποιηθεί, διαθέτοντας 800 δις.ευρω, για εξοπλιστικά προγράμματα, που είναι χρήματα των Ευρωπαίων πολιτών. Δυστυχώς, το … μάρμαρο το πληρώνει ο λαός και στις δημοκρατικές χώρες και στις ολοκληρωτικές.
Τελικά ο Ντόναλντ Τράμπ θα είναι ευχή ή κατάρα, για όλο τον κόσμο και φυσικά και για την Ελλάδα, που τα έδωσε όλα στους Αμερικανούς και δεν πήρε τίποτε. Ας ευχηθούμε ότι δεν θα είμαστε με τους χαμένους της Ιστορίας εξ αιτίας του Μητσοτάκη, που στήριζε τους Δημοκρατικούς στις πρόσφατες εκλογές στις ΗΠΑ. «Θαρσείν χρη ταχ’ αύριον έσετ άμεινον» δηλαδή χρειάζεται θάρρος γιατί ίσως το αύριο να είναι καλύτερο, όπως έλεγε ο Θεόκριτος.
Ας αγκαλιάσει η χώρα μας το μήνυμα, που έστειλε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, κατά την επανάσταση του 1821 και που είναι τόσο επίκαιρο και σήμερα, ότι «ο Θεός υπέγραψε την ελευθερία της Ελλάδος και δεν παίρνει πίσω την υπογραφή του».
Χρόνια πολλά για την μεγάλη Θρησκευτική και Εθνική εορτή.
Δρ. Κώστας Πατέρα
Ed., M.Ed., Ph.D.
Discussion about this post