Ο θάνατος του πιο διάσημου …ανώνυμου πολιτικού κρατούμενου

Το ημερολόγιο έδειχνε 19 Νοεμβρίου 1703 όταν στην φυλακή της Βαστίλης στο  Παρίσι, άφηνε την τελευταία του πνοή ο πιο διάσημος πολιτικός κρατούμενος που κανείς δεν γνωρίζει ποιο ήταν το όνομα του.

Φυλακίστηκε για τις πολιτικές ιδέες του, πριν το 1681 στην φυλακή του Πινιερόλ στην Ιταλία και μεταφέρθηκε στην φυλακή της Βαστίλης τον Σεπτέμβριο του 1698 επί βασιλείας του Λουδοβίκου του 14ου.

Η ταφή του έγινε στο νεκροταφείο του Αγίου Παύλου και καταγράφηκε στα αρχεία της ενορίας ως «Marchioly ετών 45» σε μια απόδειξη πως αυτός ο άνθρωπος πραγματικά υπήρχε.

Ιστορικές πηγές αναφέρουν πως είχε το πρόσωπό του συνέχει καλυμμένο με μάσκα από μαύρο βελούδο και όσο μεγάλωνε ο μύθος του, η βελούδινη μάσκα έγινε σιδερένια, πιθανότατα για να δείξει την σιδερένια θέληση που είχε. Κάπως έτσι έμεινε στην ιστορία ως ο «άνθρωπος με το σιδηρούν προσωπείον»,

Ο μύθος του «απογειώθηκε» το 1771 όταν ο Βολτέρος υποστήριξε ότι «ο άνθρωπος με το σιδηρούν προσωπείον» ήταν ο εξόριστος δίδυμος αδελφός του Λουδοβίκου του 14ου.

Την εκδοχή αυτή υιοθέτησε ο Αλέξανδρος Δουμάς και μετέτρεψαν την φήμη σε παγκόσμιο σύμβολο ενάντια στις συνθήκες εγκλεισμού για πολιτικούς λόγους  και φυσικά κέντρισε το ενδιαφέρον των ανθρώπων του κινηματογράφου και το 1909 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη με τελευταία μεταφορά το 1998.