Ο σπουδαίος βιρτουόζος του μπουζουκιού

Το ημερολόγιο έδειχνε 25 Ιανουαρίου 1925 όταν ερχόταν στην ζωή, ο Έλληνας συνθέτης και τραγουδιστής του λαϊκού ρεπερτορίου και ξεχωριστός δεξιοτέχνης του  μπουζουκιού Γιώργος Ζαμπέτας

Από πολύ μικρή ηλικία, έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την μουσική, αφού παράλληλα με την απασχόλησή του στο κουρείο του πατέρα του ως βοηθός, δημιουργούσε κρυφά στο μπουζούκι τις πρώτες του μελωδίες και σε ηλικία μόλις 7 ετών κέρδισε το πρώτο του βραβείο, ως μαθητής της Α΄ Δημοτικού, παίζοντας το πρώτο του τραγούδι σε σχολικό διαγωνισμό.

Καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση της καλλιτεχνικής του προσωπικότητας, έπαιξε η γνωριμία του σε ηλικία 13 ετών με τον Βασίλη Τσιτσάνη και στα 17 του χρόνια κάτω από συνθήκες ανέχειας λόγω της Κατοχής δημιούργησε το πρώτο του συγκρότημα.

Κατά την διάρκεια της δεκαετίας του ’50, γράφει τα πρώτα του ρεμπέτικα τραγούδια και την επόμενη δεκαετία τα τραγούδια του γνωρίζουν τεράστια επιτυχία.

Πραγματοποιεί εμφανίσεις στα σπουδαιότερα λαϊκά κέντρα διασκέδασης, ενώ ταξιδεύει στο εξωτερικό και παράλληλα συμμετέχει σε περισσότερες από 160 ταινίες του Ελληνικού κινηματογράφου.

Η δεκαετία του ’60 ήταν η «χρυσή εποχή» του Ζαμπέτα, γράφοντας μερικά από τα καλύτερα τραγούδια του και ανέδειξε μεγάλες λαϊκές φωνές.

Κατά την διάρκεια της δεκαετίας του ’70, κάνει στροφή στην σάτιρα υπό μορφή σόου.

Τα χρόνια της δεκαετίας του ’80 αρχίζει η παρακμή του είδους αυτού, με τον Ζαμπέτα να αντιμετωπίζει προβλήματα στις συνεργασίες του, αλλά από το 1990 και μετά, το κοινό …επιστρέφει ξανά τα τραγούδια του.

Στις αρχές του 1992 μπήκε στο νοσοκομείο με την διάγνωση του καρκίνου στα οστά σε προχωρημένη κατάσταση. Άφησε την τελευταία του πνοή από καρκίνο στο νοσοκομείο «Σωτηρία» στις 10 Μαρτίου 1992, σε ηλικία 67 ετών.

Ο Δήμος Αιγάλεω τίμησε τον μεγάλο συνθέτη και πλατεία πλησίον του σπιτιού του φέρει το όνομά του.