Ο …πρόδρομος του «Πάμε Στοίχημα»

Το ημερολόγιο έδειχνε 1η Μαρτίου 1959 όταν υπήρξε η επίσημη έναρξη της λειτουργίας του ΠΡΟΠΟ στην Ελλάδα.

Η ιδέα ανήκε στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, που όταν δημοσιοποιήθηκε, ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών από την αντιπολίτευση, που τον κατηγόρησε για ανηθικότητα και διαφθορά, αποκαλώντας τον «Πρωθυπουργό του τζόγου».

Ο Καραμανλής, επιδίωξε να αξιοποιήσει προς όφελος του κρατικού ταμείου τον τζόγο που τότε κυριαρχούσε η χαρτοπαιξία και λιγότερο τα κρατικά λαχεία.

Το 1958 ιδρύθηκε ο ΟΠΑΠ, δημόσιος οργανισμός, που ανέλαβε την διοργάνωση του ΠΡΟΠΟ αντιγράφοντας το Ιταλικό «Toto Calcio» και την Κυριακή 1η Μαρτίου 1959 έγινε ο πρώτος διαγωνισμός. Χιλιάδες Έλληνες ανταποκρίθηκαν και έσπευσαν στα λιγοστά τότε πρακτορεία να προβλέψουν την έκβαση 12 αγώνων με τα σημεία 1, 2, Χ και να καταθέσουν τον οβολό τους.

Συνολικά, στον πρώτο διαγωνισμό συμπληρώθηκαν 213.670 στήλες και οι εισπράξεις ανήλθαν σε 1.004.778 δραχμές.

Από την διαλογή που ακολούθησε, βρέθηκε, μοναδικό 12άρι, που ανήκε στον Αθηναίο δικηγόρο Νίκο Πάσσαρη και κέρδισε 228.360 δραχμές, ποσό ιδιαίτερα σημαντικό για την εποχή.

Το ΠΡΟΠΟ έγινε η μοναδική πηγή εσόδων για τον Ελληνικό Αθλητισμό για τις επόμενες δεκαετίες και συντέλεσε στην δημιουργία της Α’ Εθνικής Κατηγορίας Ποδοσφαίρου, ενώ τον Μάρτιο του 1965 προστέθηκε και 13ος αγώνας και οι κατηγορίες των νικητών αυξήθηκαν σε 13ρηδες, 12ρηδες και 11ρηδες.

Από το 1990 ο ΟΠΑΠ άρχισε να προσφέρει νέα παιχνίδια και ουσιαστικά το ΠΡΟΠΟ υποχώρησε ειδικά μπροστά στο «Πάμε Στοίχημα» που κυριάρχησε στον τζόγο όσον αφορά την διεξαγωγή ποδοσφαιρικών αναμετρήσεων.