Ο πασίγνωστος …άγνωστος

Το ημερολόγιο έδειχνε 5 Ιουνίου 1989 και 2 μέρες μετά την βίαιη καταστολή της φοιτητικής εξέγερσης στην πλατεία «Τιεν Αν Μεν» στο Πεκίνο, διαδηλωτής τοποθετεί το σώμα του μπροστά από ίλη αρμάτων.

Το προπορευόμενο άρμα προσπάθησε να αλλάξει την κατεύθυνση του ώστε να παρακάμψει τον άντρα, ωστόσο ο διαδηλωτής επανειλημμένως άλλαζε τη θέση του ώστε να μην αφήσει το άρμα να περάσει σε περιστατικό που διήρκεσε περίπου 3,5 λεπτά.

Το άρμα τελικά έσβησε την μηχανή του και τα υπόλοιπα άρματα της ίλης έπραξαν το ίδιο. Έχοντας σταματήσει η πορεία των αρμάτων, ο διαδηλωτής ανέβηκε στο προπορευόμενο άρμα προσπαθώντας να απευθυνθεί στο πλήρωμα.

Στην συνέχεια σκαρφάλωσε στον πύργο του τανκ, και ενώ ακουγόταν ριπές όπλων στην περιοχή, είχε συνομιλία λίγων δευτερολέπτων με Μέλος του πληρώματος που βγήκε από την καταπακτή του πύργου.

Μετά το τέλος της συζήτησης ο άντρας κατέβηκε από το τανκ και έκανε χειρονομίες στα άρματα να αποχωρήσουν.

Τα άρματα επανεκκίνησαν τις μηχανές τους και ξεκίνησαν να προχωρούν με ταχύτητα, ωστόσο ο διαδηλωτής τοποθέτησε ξανά το σώμα του μπροστά από το πρώτο άρμα το οποίο σταμάτησε αμέσως.

Στο σημείο εμφανίστηκαν 2 άντρες με γαλάζια ένδυση οι οποίοι αποτράβηξαν τον διαδηλωτή και εξαφανίστηκαν μαζί του εντός του πλήθους. Μετά την απομάκρυνση του, τα άρματα συνέχισαν την πορεία τους

Το περιστατικό κινηματογραφήθηκε και προβλήθηκε διεθνώς.

Η ταυτότητα του διαδηλωτή παραμένει άγνωστη, όπως άγνωστο παραμένει και το τι απέγινε το πλήρωμα του πρώτου άρματος μάχης.

Τον Απρίλιο του 1998, το περιοδικό «Time», συμπεριέλαβε τον άγνωστο διαδηλωτή στον κατάλογο με τα 100 πιο σημαντικά άτομα του 20ου αιώνα.

Υπάρχουν πολλές θεωρίες που αναπτύχθηκαν έκτοτε σχετικά με την ταυτότητα του διαδηλωτή και αν εκτελέστηκε ή ζει στην ανωνυμία.

Η φωτογραφία του νεαρού άνδρα μπροστά από το άρμα έγινε σύμβολο της φοιτητικής εξέγερσης στην πλατεία «Τιεν Αν Μεν» και θεωρείται ως μια από τις πιο σημαντικές ιστορικές φωτογραφίες του 20ου αιώνα

Υπήρξαν Φωτογράφοι που κατάφεραν να απαθανατίσουν το συγκεκριμένο γεγονός και να διαφύγουν των Κινεζικών κυβερνητικών ελέγχων και ένας από αυτούς δεν δημοσιοποίησε το υλικό του για 20 χρόνια, όπου έδειχνε το περιστατικό από το ίδιο επίπεδο του δρόμου με τον διαδηλωτή.

Οι φωτογραφίες που εμφανίστηκαν, δόθηκαν από τους δημοσιογράφους σε Γάλλο φοιτητή ο οποίος τις μετέφερε λαθραία έξω από την χώρα εντός κουτιού τσαγιού, ωστόσο η πλέον διάσημη φωτογραφία του γεγονότος, τραβήχτηκε από τον Τζεφ Ουάιντενερ που την τράβηξε με χρήση τηλεφακού από τον 6ο όροφο μπαλκονιού ξενοδοχείου.