Ο εφιάλτης επέστρεφε

Μετά από 13 χρόνια από το πυρηνικό ατύχημα στο Τσέρνομπιλ, η ανθρωπότητα έρχεται αντιμέτωπη εκ νέου με τον εφιάλτη.

Στο πυρηνικό σταθμό Τοκαϊμούρα της Ιαπωνίας, προκαλείται ατύχημα.

Ήταν το 1ο πυρηνικό ατύχημα που σημειώνονταν στην Ιαπωνία, ήταν στην βαθμίδα 4 της Διεθνούς Κλίμακας Πυρηνικών και Ραδιενεργών Περιστατικών και προκλήθηκε όταν 2 εργάτες ανέμειξαν πολύ μεγαλύτερη του ορίου ασφαλείας ποσότητες ουρανίου με νιτρικό οξύ χωρίς να χρησιμοποιήσουν δεξαμενές διάλυσης και αποθήκευσης, ρίχνοντας το σκεύασμα σε δεξαμενή καθίζησης και προκλήθηκε ανεξέλεγκτη πυρηνική αντίδραση και αργότερα έκρηξη με αποτέλεσμα να διαφύγουν στην ατμόσφαιρα επικίνδυνα ραδιενεργά αέρια.

Άμεσα διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο 3 εργάτες εκ των οποίων οι 2 σε κρίσιμη κατάσταση. Ο ένας έχασε τη μάχη με την ζωή 12 εβδομάδες μετά το συμβάν και ο δεύτερος 7 μήνες αργότερα.

Μετά από 5 ώρες από το ατύχημα 161 άτομα από 39 σπίτια που βρίσκονταν σε ακτίνα 350 μέτρων από το εργοστάσιο κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και 24 ώρες μετά ζητήθηκε από κατοίκους σε ακτίνα 10 χλμ. να παραμείνουν στις οικίες τους και να πλύνουν ότι θα έρθει σε επαφή με το νερό της βροχής.

Στην περιοχή γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο τα επίπεδα ραδιενέργειας ήταν 15.000 φορές υψηλότερα από τα επιτρεπτά όρια ασφαλείας για τον άνθρωπο.

Υπολογίζεται ότι το λιγότερο 667 άτομα μεταξύ των οποίων εργαζόμενοι στο εργοστάσιο, διασώστες και κάτοικοι της γύρω περιοχής εκτέθηκαν σε ακτινοβολία.